Del

Jan Wiborg ble observert sittende helt stille i vinduskarmen på hotellrommet sitt i Danasvej i København. Antakelig var han vettskremt, men etter mange timers kamp mot to torpedoer gjennom natten hadde han kanskje innsett at det gikk mot slutten. Han beveget seg inn i rommet, for så å rygge baklengs og gjøre en salto ned mot gaten. Blodig og forslått døde han noen sekunder eller minutter senere. Men ingen undersøkte hva som egentlig skjedde med Jan.

Forfatter Knut Lindh har i flere år presset på for å få gjenopptatt etterforskningen av dødsfallet til sivilingeniøren og varsleren Jan Wiborg. I 2014 kom han ut med boken «Hvem drepte Jan Wiborg». I disse dager jobber Lindh sammen med selskapet Norsk Fjernsyn for å prøve å realisere en filmdokumentar om hendelsen i Danasvej 21. juni 1994. Filmprosjekter har allerede fått pengestøtte fra Fritt Ord.

– Vi håper at en dokumentarfilm vil være med på å gi flere svar, som senere kan føre til en gjenåpning av etterforskningen, sier Jan Lindh til Luftfart.media.

Mandag denne uken presenterte vi en lengre dokumentar om dødsfallet til mannen som truet med å avsløre hvem som førte norske politikere bak lyset da Norge skulle etablere ny hovedflyplass.

Knut Lindh er fortsatt overbevist om at Jan Wiborg ble tatt av dage, og han sitter på to aktuelle navn. To menn som var regnet som landets farligste mennesker på den tida. Torpedoer som tilhørte det beryktede Tveita-miljøet.

– Wiborg uttalte i dagene før han dro til København at han var redd for sin egen sikkerhet. Samme dag som han dro til København, besøkte han Stortinget og ba om politibeskyttelse av representantene Hallgrim Berg og Ingvald Godal. De lovet å ta ham med til politimester Willy Haugli etter Danmark-besøket. Men Jan kom aldri tilbake til Norge, sier Knut Lindh.

Han har selv skrevet brev til både Oslo Politidistrikt og justisminister Anders Anundsen, i håp om å få gjenopptatt den norske delen av etterforskningen. Svaret fra visepolitimester Gro Smogeli var nedslående, og unnvikende.

Politiet har ikke informasjon eller andre etterretningsmessige opplysninger knyttet til persongalleriet som antydes å kunne knyttes til den/de handlinger som omhandles. Vi finner ikke at intervjuet gir grunn til å starte etterforskning mot det som antydes er «inkasso-oppdrag»  fra torpedoer i Tveitamiljøet i Oslo i 1994, og som antydes å kunne knyttes til Wiborgs dødsfall i København.

Smogeli omtaler et videointervju med Arne Tollefsen i Spania. Han tilkalte den tidligere politikeren Erling Folkvord for å fortelle hvilke opplysninger han satt på. Folkvord kontaktet igjen Knut Lindh. Forfatteren dro til Spania sammen med ABC Nyheter-journalist Kristine Brunmark for å intervjue Tollefsen. I intervjuet kunne Tollefsen fortelle at han hadde overhørt de to torpedoene fortelle om en bestilling fra en på Stortinget som gjaldt Jan Wiborg.

– Disse opplysningene er altså ikke nok for politiet for å kunne gjenoppta etterforskningen. De hevder de ikke har nok nye opplysninger. Etterforsker man ikke for å skaffe flere opplysninger? Er det slik politiet skal fungere, ja så blir det mange henleggelser framover, sier Lindh.

Svaret fra Anundsen var hakket med positiv. Justisministeren kunne ikke love noen gjenopptakelse, men henviste til Kripos’ nye «cold case»-gruppe som skal se nærmere på gamle saker.

– Foreløpig har jeg valgt å ikke gå den veien. Årsaken er at jeg ønsker å skaffe flere nye spor og beviser på at Wiborg ble drept.

Forfatteren håper og tror at en filmdokumentar vil gjøre et så sterkt inntrykk at politiet ikke har noe annet valg enn å gjenåpne saken.

– Men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Lindh.

Vil du grave deg dypere i mysteriet rundt Jan Wiborg. Les hele dokumentaren her. «Hvem lokket Jan Wiborg i døden, og hvorfor laget TV2 et feilaktig nyhetsinnslag på feil hotell?

Skriv en kommentar