Del

Luftfart.Media har i et par dager nå forsøkt å få kartlagt hva og hvem som kan lande på Lakselv Lufthavn, Banak, etter at den blir kortet ned med 288 meter. Den totale lengden vil bli på 2500 meter, og mange i Porsanger, og Finnmark forøvrig, frykter konsekvensene av forkortingen. Enkelte tror at det vil gå utover næringsliv, reiselivsnæring, og NATO-aktiviteten.

LES: Tirsdag landet denne giganten på Banak – nå hersker det stor usikkerhet om den vil kunne gjøre det i framtida også

Avinor har flere ganger bedyret at trafikken vil gå som normalt. Det samme har Ketil Solvik-Olsen, men usikkerheten rundt de store flyene har likevel vært stor. Rett og slett for ingen har kommentert annet enn kategori C-fly, som Boeing 737-800 og Airbus A320. Vi har nå fått svar fra Avinors kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud. Hun trekker paralleller til andre lufthavner.

– På Stavanger lufthavn Sola er tilgjengelig rullebane for avgang begge veier 2556 meter, på Lakselv er tilsvarende lengder 2788 meter sydover og 2500 meter nordover, sier Ulverud.

Altså blir Banak fortsatt betydelig lengre enn Sola i sydlig retning, og vil derfor ikke ha noen problemer med å ta ned store «fugler».

facebookad

Flyselskapene avgjør

Etter at en Antonov AN124-100-maskin tok av fra Banak tidligere i uken, fløy den til nettopp Sola og landet uten problemer.

– Man må huske på at Banak har en av de lengste rullebanene i Norge. Selv om tilgjengelig rullebane nordover blir 2.500 meter vil terrenget i syd være mer begrensende selv om tilgjengelig rullebane denne veien ikke endres.  Det viktigste er at Antonov-flyene, og Boeing 747 vil fortsatt kunne lande der.

LES: Norges femte lengste rullebane skal kortes ned med 288 meter. Politiker hevder Avinor holder tilbake informasjon

Men Ulverud minner om at det ikke er Avinor som har siste ord når det gjelder landing og take-off med store maskiner. Det er det flyselskapene selv som avgjør.

– Det er kapteinen, styrmannen og flyselskapet selv som til slutt avgjør om de vil benytte lufthavna ut fra vekt, vind- og værforhold.

Gurli Høeg Ulverud. Foto: Avinor
Gurli Høeg Ulverud. Foto: Avinor

Skjuler ingenting

Ulverud forstår ikke hvorfor Avinor blir beskyldt for å ha en agenda, og at de skal forsøke å skjule noe.

– Vi har flere ganger forsøkt å forklare dette overfor de partene det gjelder, men likevel hersker det tvil rundt våre avgjørelser. Det forstår jeg ikke. Vi står fast på at endringene ved Lakselv ikke får noen praktiske konsekvenser for den kommersielle trafikken, sier hun.

Avinor vil senere komme med en større utredning på de faktiske forhold rundt Banak.

facebookad

 

Skriv en kommentar