Del

Uventede våpenproblemer forsinker F-35 i USA.

I et internt memo til det amerikanske forsvarsdepartementet advarer Pentagons fremste våpentest-ansvarlig mot store problemer i en av testfasene. Det dreier seg om svikt i både maskinkanon, luft-til-luft-missilet AIM-9X og tilhørende programvare, rapporterer Aviationweek.

Kan slippe opp for penger

I det interne memoet fremgår det at programmet kan slippe opp for penger før feilene er utbedret. Dette vil føre til en bråstopp i hele programmet. Innen den endelige testfasen kommer i gang, der flyet er ment å skulle gjøres stridsklart, står den ansvarlige instansen Joint Program Office (JPO) overfor en formidabel oppgave med å løse utfordringene, sier Pentagon til magasinet Aviationweek.

Kanon-trøbbel

Øverst på listen over utfordringer står flyets 25 mm Gatling-kanon, et våpen som skal ha en avgjørende rolle i bakkestøtte til egne styrker på slagmarken. Det viser seg blant annet at luken som åpner for kanonen forårsaker ustabilitet og lager en yaw-bevegelse som får flyet til å falle ut av sikteposisjon, forteller talsmann Major Roger Cabiness.

gatling US Navy
F-35 i testbed. På bildet sees luken som er kanonport for Gatlingen. Det er denne luken som forårsaker ustabilitet i flyet.
Foto: US Navy

OPPDATERING
Vi har fått velkommen korreks fra enkelte av våre lesere, som påpeker at det ikke er dekning for å stille spørsmål ved om feilene vil kunne få konsekvenser for Norges kjøp. Dette tar vi imot med åpne armer, og gjengir her utdrag fra intervju med programsjef Morten Klever i Teknisk Ukeblad:

«Han sier at det ikke var noen overraskelser for dem å finne i dette memoet, og at alle anbefalinger som nevnes der allerede håndteres. Han uttaler dessuten at JPO er trygge på at F-35-programmet ferdigstilles til riktig tid og innenfor budsjett.»

– De norske flygerne på Luke Air Force Base er ikke bekymret for den operative evnen i F-35. Den typen utfordringer vi ser nå kjenner de godt fra F-16, og er normalt for komplekse utviklingsprogrammer som F-35, skriver Klever.

Det er foreløpig ikke klart om nye forsinkelser i ferdigstillingen vil kunne få konsekvenser for Norges leveranse av F-35.

Takk til kunnskapsrike og våkne lesere!

Skriv en kommentar