Del

Seilflyrekord står fortsatt etter 10 år

Stort foto: FAI

For nøyaktig 10 år siden i dag, den 29. august 2006, satte Steve Fossett en seilflyrekord som står uslått den dag i dag.
Med testpiloten Einar Enevoldson i baksetet lyktes de to i å nå en høyde på hele 15 640 meter (50 722 fot). Høyden ble nådd ved hjelp av fjellbølgevinder over Andesfjellene i Argentina. Flyet de brukte var en modifisert Glaser-Dirks DG-500 (DG 505M), melder General Aviation news.

perlansmall

Til kanten av verdensrommet

Flygingen var den vellykkede kulminasjonen av Perlan Project, som i sin tid var igangsatt av Fossett og Enevoldson i 1992. Målet med prosjektet var å fly et seilfly inn i stratosfæren, helt i grensesjiktet av verdensrommet.

Pre-flight
Pre-flight i Argentina. Den 29. August 2006 brøt Fossett og Enevoldson “den absolutte høyde” (15 460 m) i et seilfly med avgang fra El Calafate, Argentina. Foto: LA Times

 

Forskningsprosjekt

Prosjektet hadde sitt utgangspunkt i forskningen Enevoldson hadde gjort på det da lite anerkjente fenomenet stratosfæriske bølger. Dette er enorme bølger som er igangsatt av sterke vinder som blåser over store fjellformasjoner, som Andesfjellene.  Enevoldson hadde en teori om at et seilfly ville kunne ri disse bølgene helt opp til grensen for verdensrommet. Han satte seg fore å bevise teorien, og det var dette som ble Perlan Project.

Her kan du lese mer om prosjektet, blant annet videreføringen Perlan 2.

Skriv en kommentar