Del

Alle kjenner Gardermoen. Men hvor mye vet du egentlig? Vi har laget en kort faktasak, og i den forbindelse plukket vi en tilfeldig lørdag hvor vi filmet aktiviteten på flyplassen. Videoen vår ser du nederst i saken.

Første flyvning på Gardermoen ble foretatt høsten 1912 da premierløytnant H. Dons fraktet flyet til Gardermoen og holdt oppvisning over området. Sommeren 1913 tok Jul Hansen sin nyoppbygde Duperdussin monoplane til Gardermoen, men flyvningen var ikke særlig vellykket. Jul Hansen måtte på sykehus med brukket arm og andre skader. Flyet var så sterkt skadd at det ikke kunne bygges opp igjen.

Men premierløytnanten bygde opp et nytt fly. Det er i dag utstilt ved Norsk Teknisk Museum. 14. juni 1914 avla Roald Amundsen prøve til det første norske flysertifikat i Norge. Det skjedde på Gardermoen.

 

Det er i det hele tatt lite som minner om gamle dager ved Oslo Lufthavn Gardermoen nå.

Oslo Lufthavn (OSL) er Norges hovedflyplass og ble åpnet 8. oktober 1998. I 2014 hadde OSL 24,3 millioner reisende og var Skandinavias nest største flyplass.

Flyplassen ligger i Ullensaker kommune, ca. 47 kilometer nord for Oslo.

15 000 mennesker jobber på OSL for å holde flyplassen i gang 24 timer i døgnet. Disse 15 000 er fordelt på over 100 selskaper som jobber med alt fra bagasjehåndtering til flynavigasjon.

Oslo Lufthavn har nådd sin fulle kapasitet og det er et behov for utbygging av flyplassen. Utbyggingen av ny pir ble vedtatt i 2008 og sto klar våren 2017. Se også vår tidligere sak om behovet for ny rullebane på Gardermoen.

 
Her er vår stemningsrapport fra OSL. For deg som setter pris på en mashup av trafikk, landinger og avganger

På denne dagen var punktligheten 86 prosent i dette kompliserte maskineriet av trafikk.

 

Kilder: OSL, Avinor, Wikipedia

Stort foto: Common license

 

Skriv en kommentar