Del

Luftfart.Media har fått tilgang til et svært eksklusivt bildemateriale. Bildene er snikfotografert av John Kristian Skjervik ved to forskjellige anledninger på starten av 80-tallet, da det superhemmelige spionflyet SR-71 søkte nødhavn i Bodø på grunn av tekniske problemer. Skjervik har holdt bildene for seg selv i alle disse årene, men nå mener han det er på tide å løfte fram litt av historiene rundt den kalde krigen.– Jeg hadde ganske god kontakt med tårnpersonellet i Bodø den gangen. Derfor fikk jeg komme opp og ta bilder. Men jeg har aldri gått ut med disse bildene, sier Skjervik.

Foto: John Kristian Skjervik

Han forteller at det var strengt forbudt å ta bilder av maskinen da den landet i Bodø, men at han likevel tok sjansen. Det er også årsaken til at han har holdt bildene upublisert i alle disse årene.

– Det var ganske tøft å oppleve dette den gangen. Man fikk jo kjenne litt på spenningen, sier Skjervik, som fikk stå i tårnet på flystasjonen i Bodø og se at «Blackbird»-maskinen tok av og fløy hjem mot USA igjen.

Skjervik jobbet i den tida som flymekaniker i Bodø, men han fikk ikke være med på reparasjoner og undersøkelser av SR-71. Amerikanerne sendte egne folk med fly fra USA for å gjøre sine undersøkelser.

– Vi gjorde ingenting annet enn å sette bremsesko, og gi strøm til flyet. Den gangen var det mye hysj-hysj rundt dette, og vi turte jo ikke opplyse noen om dette. Det var illegalt den gangen.

Luftfart.Media bemerker at vi ikke er de første til å publisere verken bilder eller artikkel om denne hendelsen. Det er Skjerviks bilder som aldri har blitt publisert tidligere. Journalist Håkon Bonafede publiserte en glimrende reportasje allerede i 2012 om dette besøket.

SR-71 har vært i Bodø to ganger, og på Andøya én gang, etter det som er kjent. Besøkene har fått langt mindre oppmerksomhet enn hva U-2-affærene på 60-tallet. Årsaken til dette er nok større grad av åpenhet rundt besøket. Flere av landets aviser omtalte SR-71 sine besøk i Norge den gang. Likevel var det svært få som fikk slippe inn til flymaskinen i Bodø.

– Dette var jo et helt spesielt fly, som var langt forut sin tid. Man hadde jo aldri sett noe lignende før, sier Skjervik.

I Håkon Bonafedes reportasje kan man lese at en av årsakene til at SR-71 ble bygget, var at U-2 ble skutt ned over Sovjetunionen. Amerikanerne trengte et fly som var raskt nok til å fly fra alt av missiler og jagerfly. Dermed endte de opp med «Blackbird» som kunne fly i Mach 3,2.

Skriv en kommentar