Del

Tirsdag publiserte Luftfart.Media en reportasje om Dana Viking-ulykken utenfor Arlanda i Sverige i 1991. I ettertid har vi vært så heldig å få oversendt bilder som forteller historien til flyet i etterkant av at det nødlandet på et jorde nord-øst for Stockholms flyplass.

I januar 1992 begynte demontering og fjerning av maskinen fra jordet på Gottröra hvor pilotene klarte å nødlande maskinen, etter at begge motorene døde like etter avgang.

Etter at delene ble kjørt bort, ble de tilsynelatende spredt rundt i et område som heter Mälardalen et stykke vest for Stockholm. Bildene vi presenterer i karusellen nedenfor er tatt av flere personer i flyforeninga SFF Stockholm.

Det var denne foreninga som til syvende og sist fant ut at de måtte bevare nesepartiet, da det har stor historisk betydning. Nesepartiet lå i et skogsområde i Färingsö, og SFF Stockholm fikk hjelp til å flytte flydelen 27. november 2009. Det ble så flyttet til Skå Edeby Flyfelt der det ble plassert i en hangar og pusset opp av flyentusiaster.

Men 14. august 2013 var nesepartiet nok en gang i lufta. Denne gangen ble det flyttet til sitt endelige hvilested. Nemlig Arlanda Flygsamlingar, hvor man i dag kan besøke nesepartiet, og lese historien til Dana Viking. Se bildeserien nedenfor for å lære mer.

Du kan også lese SFF Stockholms historier her (start med den øverste lenken for å få historien i rett rekkefølge):

Rester av Dana Viking spritt i Mälardalen

Dana Vikings nosparti flyttat och bevarat

Dana Vikings nosparti har landat hos Arlanda Flygsamlingar

Dana Viking
Dana Viking
Her ligger Dana Viking etter havariet i 1991. Flyet styrtet nord-øst for Arlanda, ved Gottröra. 129 passasjerer og besetningsmedlemmer overlevde. Foto: Hasse Engman
« 1 av 18 »