Del

Airbus forsøker å holde pokerfjes når de to hovedkundene til det mye omtalte militære transportflyet A400, Frankrike og Tyskland, helgarderer med Lockheed Martin.

De to landene har planer om å operere en tilleggsflåte militære transportfly levert at Airbus-rivalen Lockheed Martin, gjennom en felles airlift-pool sistnevnte har tatt initiativ til. I denne poolen vil C-130J og A400 gjøres tilgjengelig for medlemmene, og Tyskland planlegger å stå for kjøp av mellom fire og seks Hercules, mens Frankrike kjøper fire.

Dette stikker kjepper i hjulene for planene om en fulloperativ airlift-kapasitet i europeisk regi, bygget rundt A400.

c130j
Norge er ett av landene som bruker C-130J Hercules. Foto: common license

A400M, Europas største forsvarsmateriellprosjekt, ble sett som en drivkraft for forsvarssamarbeid ved lansering i 2003, men prosjektet med en pris på 20 milliarder Euro kjørte seg fast og måtte på et senere tidspunkt søke økonomisk redning hos deltagernasjonene.

Konkurransen mellom europeiske Airbus på den ene siden og de store amerikanske forsvarsleverandørene Lockheed Martin og Boeing på den andre, har ført til gnisninger. Nylig ble Europa felt i WTO-domstolen for konkurransjeskjevheter i Airbus´ favør.

Kilde: Reuters, Airbus