Del

Color Air absolutt ingen lang historie i Norge, selv om de raskt gjorde seg bemerket som en reell utfordrer til både SAS og Braathens. Med sine himmelfargede 737-maskiner ville de gjøre reisene billigere for nordmenn da de fyrte igang 6. september 1998. Samme år som Gardermoen åpnet dørene og ble Norges nye hovedflyplass. De glemte kanskje at SAS og Braathens SAFE hadde store økonomiske midler, og bare behøvde å senke prisene sine for å ivareta en allerede trofast kundegruppe. Men det er ikke til å stikke under en stol at på det drøye året Color Air var i drift, som et virtuelt selskap vel å merke, klarte de å gjøre seg bemerket. Mange husker Color Air som et friskt tilskudd enda den dag i dag, 18 år senere.

8. oktober 1998. En måned etter at merkevaren Color Air så dagens lys, skulle Oslo lufthavn, Gardermoen åpnes. Det hadde gått flere år med kniving fram og tilbake, men endelig skulle første fly få lov å ta av klokken 06.30. Som den kjempen SAS har vært gjennom alle år i Skandinavia, skulle de få være først ut denne morgenen. Det skulle gå inn i historiebøkene som den «aller første» flyturen fra Norges nye hovedflyplass. Men en litt småslu pilot fra den bittelille utfordreren Color Air ville det annerledes.

(Reportasjen fortsetter under bildet.)
color_air_737-3q8_g-colb

Etterfylte

Avgangen som skulle gå 06.30 var betydelig markert på innsiden av terminalen. Flight SK 482 var klar til avgang. Alle passasjerene hadde tatt plass inne i kabinen. T-skjorter med påtrykket «First flight out» var allerede tredd nedover kroppene på flere av passasjerene, og alle hadde fått hver sin røde rose.

Kvelden før hadde kaptein Tord Tangvik vært en tur oppe på Gardermoen for å sjekke at alt var som det skulle med Color Airs avgang som skulle gå 06.40. Ti minutter etter SK 482. Den aktuelle dagen tok Color Air-kapteinen plass i cockpit, og skyndet på kabinpersonalet for å få alt til å gå litt hurtigere. Klokken 06.30 sto begge flyene fortsatt ved gaten, og Tangvik observerte at SAS-maskinen hadde behov for etterfylling av drivstoff.

– Sånt tar tid. Derfor spurte jeg tårnet om jeg kunne få klarering for å gå fra gate, men fikk et noe unnvikende svar om at det eksisterte restriksjoner akkurat da. Jeg spurte hvilke restriksjoner det gjaldt, og fikk etter hvert vite at SAS-maskinen skulle avgårde først og at det var bestemt av Avinor, eller Luftfartsverket som det het den gang.

Holdt tilbake

Det fortalte Tord Tangvik til Aftenposten i 2013. Avisen omtalte den spesielle hendelsen i 2013. Tangvik var da 77 år og pensjonist. Han humret godt over historien da giganten SAS ble stående slukøret tilbake. For Tangvik lot seg ikke pille på nesen. Den erfarne piloten ventet til klokken slo 06.40. Da observerte han at konkurrentens maskin fortsatt sto ved gaten. Han kalte igjen opp tårnet på Gardermoen.

— Da klokken nærmet seg 06.40 og vår avgangstid, tok jeg igjen kontakt med tårnet og ga beskjed om at jeg ikke aksepterte å bli holdt tilbake lenger, og forlangte en skriftlig begrunnelse fra tårnet hvis jeg ikke fikk ta av på rutetid. Da måtte de gi seg, og ga meg klarsignal til å forlate terminalen. Da vi svingte ut passerte vi SAS-flyet som skulle være først, fortalte han til Aftenposten.

SAS-maskinen fulgte like bak. I cockpit på SK 482 hadde crewet med en kameramann eller reporter fra NRK som begynte å stille spørsmål om hvem som taxet ut foran SAS-maskinen. Til svar fikk han fra SAS-kapteinen at det «bare er noen som driver på med trening». Men det stemte ikke. Color Air CLA 361 ble det første offisielle flyet som tok av fra Oslo lufthavn, Gardermoen. Vel å merke etter den offisielle åpningen. For de himmelblå hadde allerede kjørt flere lavpristurer fra Gardermoen.

FAKTA OM COLOR AIR

  • Startet opp 6. september 1998.
  • Slått konkurs 1. oktober 1999.
  • Var regnet som et virtuelt flyselskap uten egne lisenser, men kjøpte rettigheter av britiske Air Foyle.
  • Hadde en flåte med tre Boeing 737-300-maskiner.
  • Hadde ruter mellom Oslo, Bergen, Trondheim, Ålesund, London og Alicante i Spania.
  • Color Air hadde utspring fra morselskapet Color Line, med reder Olav Nils Sunde i spissen.
  • Det antas at Color Air tapte en halv milliard kroner på de vel 13 månedene selskapet var i drift.
  • Sterk lojalitet fra bedriftskundene til SAS og Braathens, samt bonusordningene til duopolistene har i ettertid fått «æren» av Color Airs konkurs.
  • Color Air var tidlig ute med billettløse reiser, og du kunne faktisk betale reisen din i kassa på Rimi om du ville.

Er du av den nostalgiske typen? Da kan du faktisk ta en titt på Color Air sine gamle nettsider her. De er lagret av nettstedet WaybackMachine.