Del

Denne historien føyer seg inn i rekken av andre utrolige historier vi har fortalt fra Norges luftfartshistorie. Denne handler også om Finnmark, harde værforhold, og ikke minst Widerøes Twin Otter. Dette er tredje historien fra den pensjonerte piloten Ole Andreas Holdø fra Vesterålen.

LES OGSÅ: Kapteinen ville lande i blinde : – Nei det tør jeg ikke, utbrøt styrmannen og grep etter brannøksa

Twin Otteren sto klar til å ta av fra Sørkjosen lufthavn i Nordreisa. Flyet skulle avgårde til Hammerfest med Holdø bak spakene. Det blåste friskt fra Sør-Øst. Noe som medfører ganske kraftig turbulens over fjellene nordover mot Hammerfest. Om bord steg en høygravid kvinne som ville opp til finnmarksbyen for å være nær et sykehus.

– Jeg snakket litt med dama, og fortalte det som det var med turbulensen. Hun ville likevel være med til Hammerfest da det lå an til setefødsel, og hun ville være i nærheten av et sykehus i tilfelle det skulle oppstå komplikasjoner, forteller Holdø.

I dette tilfellet betyr ikke setefødsel at barnet kommer mens moren sitter i flysetet, men at fosteret ligger feil vei inne i livmoren. Dette kan medføre risiko for både mor og barn. Det anbefales i mange tilfeller keisersnitt ved slike tilfeller. Kilde: Nhi.no

Smilte og lo

Flyet tok av og satte kursen mot Hammerfest. Og som Holdø hadde spådd, begynte det å riste kraftig i flykroppen. Turbulensen kom akkurat som kapteinen hadde forutsatt.

– I de dager fløy vi jo med dørene til cockpit åpen, så jeg holdt godt oppsyn med den gravide. Hun bare smilte og så ut som hun moret seg litt, sier Holdø mens han humrer.

LES OGSÅ: Værøy lufthavn – stedet Widerøe-pilotene ikke ville lande

                          Reportasjen fortsetter under bildet.

Slik ser vår illustratør for seg at det må ha sett om bord i Twin Otteren da den gravide kvinnen var med for mange år siden. Illustrasjon: Eli Kjønsberg
Slik ser vår illustratør for seg at det må ha sett om bord i Twin Otteren da den gravide kvinnen var med for mange år siden. Illustrasjon: Eli Kjønsberg

Alt ordnet seg

Ole Andreas Holdø. Foto: Privat
Ole Andreas Holdø. Foto: Privat

Flyet landet som normalt i Hammerfest. Alle passasjerene kunne stige av uten at turbulensen hadde forstyrret noen nevneverdig. Neste dag skulle Holdø ta Twin Otteren tilbake til Sørkjosen igjen. Under ombordstigning ble kapteinen obs på at den samme høygravide kvinnen kom tilbake.

– Jeg kunne jo ikke dy meg, og spurte hvorfor hun skulle tilbake allerede neste dag.

«Jo, skjønner du, i den kraftige turbulensen har barnet snudd seg riktig vei. Alt er som normalt, men ikke noe mer turbulens nå for da må du fly meg tilbake til Hammerfest», svarte kvinnen.

– Turen til Sørkjosen forløp stille og rolig, og den vordene mor kunne gå av i visshet om at fødselen ville forløpe normalt, sier Holdø.