Del

Robert Anderson “Bob» Hoover, en av de aller største innen flyvning, døde mandag 25. oktober. Hoover ble 94 år gammel.

bob_hoover_photo_d_ramey_logan
Med øynene mot himmelen. Foto: Wikipedia / D. Ramey Logan

Å sammenfatte Hoovers karriere krever en hel bok, men han var blant annet Spitfire-pilot i Europa under krigen, og han havnet i tysk fangenskap etter å ha blitt skutt ned av det tyske flyger-esset Siegfried Lemke.

Det som skjedde deretter var nesten for utrolig: Hoover flyktet etter å ha satt i gang en fingert slåsskamp i fangeleiren. Deretter stjal han en FW-190 som sto i nærheten og som ble oppbevart for reservedelenes skyld. Flyet var likevel luftdyktig nok til at han kom seg til Nederland med det.
Gradvis gikk han over til en karrierre som testpilot i U.S. Air Force, og han var blant annet backup-pilot for Chuck Yeager på «lydmursprosjektilet» X1.

1280px-hoovermustang
Hoovers egen Mustang, «Ole Yeller» Foto: Wikipedia

I 1948 gikk Hoover over til sivile flyjobber, men han ble likevel hyret inn til blant annet å lære nye piloter som var utstasjonert i Korea-krigen å stupbombe F-86 Sabre. Han fløy faktisk selv mange bombeoppdrag over fiendtlig territorium på denne flytypen, men forsvarsledelsen ville ikke la ham involvere seg i luftkamper. Kanskje ble han ansett som for verdifull.

Mr. Airshow

Med årene ble Bob Hoover «Mr. Airshow», kanskje den aller største av dem alle. Rekken med flytyper han demonstrerte ble uhorvelig lang etter hvert, men mest kjent var nok hans oppvisninger i P-51 Mustang, som han mestret til fingerspissene. Han fikk etter hvert sin egen Mustang, «Ole Yeller» (altså «Ole» som i «Old»), og dette flyet er faktisk aktivt den dag i dag.

 

f-5-bob-hoover1Bob Hoover sammen med med-pilot etter en tur i F-5, 1973.
Foto: Wikipedia / Jet Pilots Overseas

Hatten av for en stor pilot og en inspirator av historisk kaliber.

Kilder: Wikipedia, Bob Hoover Foundation