Del
På den lille gressletta mellom elva og kanalen på høyre side valgte kapteinen å sette ned B737-300-maskinen 24. mai 1988. Utrolig nok kom den seg derfra nærmest uskadet.
På den lille gressletta mellom elva og kanalen på høyre side valgte kapteinen å sette ned B737-300-maskinen 24. mai 1988. Utrolig nok kom den seg derfra nærmest uskadet.

TACA Flight 110 er nærmest som en myteomspunnet nødlanding å regne. Det var 24. mai 1988, og TACAs Boeing 737-300-maskin var på vei fra feriestedet Beliz til New Orleans i USA. Om bord var 38 passasjerer og syv ansatte. Maskinen hadde vært i drift hos TACA i kun to uker, og var ikke et halvt år gammel ennå.

Da pilotene begynte nedstigningen fra 35.000 fot var alt som normalt, men etter hvert nærmet flyet seg et uværsområde. Pilotene valgte å ta maskinen gjennom to stormsentre, og mens flyet fortsatte nedover satte kapteinen motorene i idle. Det skulle vise seg å være et feilvalg.

Kapteinen initierte anti-ice for å beskytte motorene mot is som eventuelt kunne komme inn og skade motorbladene. Flyet gikk gjennom 16500 fot og opplevde mye regn og turbulens. Plutselig døde begge motorene, og pilotene nødaggregatet (APU) for å hente strøm til de mest nødvendige instrumentene.

Det ble også gjort flere forsøk på å restarte motorene, men turtallet gikk til værs, og kapteinen bestemte seg for å shutte motorene helt ned for å unngå overoppheting. Da flyet kom glidende gjennom skylaget fikk pilotene øye på en liten åpen gresslette hvor de bestemte seg for å nødlande.

Boeing 737-300-maskinen er fortsatt i drift den dag i dag. Foto: Ukjent
Boeing 737-300-maskinen er fortsatt i drift den dag i dag. Foto: Ukjent

Alle om bord gjorde seg klar til en hard nødlanding, men pilotene fikk maskinen trygt ned på bakken på gressletta, og alle kom seg ut uten de store skadene.

Etterforskningen i etterkant viste at motorene hadde blitt druknet da de fløy gjennom stormskyene. Noe som i utgangspunktet ikke skulle være mulig. Motorene hadde gått gjennom omfattende vanntester på forhånd, men hendelsen endret prosedyrene for hvordan man descender gjennom tunge regn- og stormskyer. Motorene skal aldri settes i idle, og det ble montert en sensor som sørger for å holde motorene i gang dersom de skal være i ferd med å drukne.

Men det mest merkverdige med denne hendelsen er at flyet var totalt uten skader etter nødlandingen på gresset. Det ble først bestemt at flyet skulle demonteres og fraktes vekk, men neida. Etter at flyet fikk påmontert nye motorer taxet det ut på en tilstøtende småvei hvor det akselererte og tok av igjen.

Maskinen er den dag i dag operativ for Southwest Airlines med registreringsnummer N697SW.

Kilder:

Aviation-Safety.net

Wikipedia