Del

Mandag 5. mai 1952 lettet Fred Olsen Flyveselskaps Douglas DC 3 fra Amsterdam Schipol Intl. Airport. Flyet skulle frakte norske hvalfangere hjem fra den hollandske havnebyen etter endt tokt i Sørishavet. Om bord befant det seg 25 passasjerer, to piloter, en telegrafist, og en flyvertinne. Flyet var en Douglas C-47A-1-DK, som kom ut av fabrikken bare ni år tidligere. Under innflyvning til Jarlsberg flyplass i Tønsberg navigerte pilotene feil, og krasjet rett i det 416 meter høye Siljefjell. 11 personer døde. Deriblant åtte passasjerer, og tre av besetningsmedlemmene. Flyvertinnen skal ha vært blant de overlevende.

Vraket etter LN-NAD etter at det smalt inn i Siljefjell. 11 personer omkom.
Vraket etter LN-NAD etter at det smalt inn i Siljefjell. 11 personer omkom. Gjengitt med tillatelse fra Drangedal Historielag

Hørte smellet

Flystyrten ble markert 50 år. Da med flere av vitnene hjelpemannskapene, og de overlevende til stede. Flyvertinnen Inger Benedikte Dahl deltok over telefon fra England hvor en er bosatt nå. Lokalmannen Åsulf Dukefoss var også med på seremonien. Han husket godt hendelsen fra 1952, og uttalte følgende til avisa Varden som var til stede på minnemarkeringa.
– Jeg skulle gå inn og legge meg, da jeg hørte smellet av flyet som styrtet i Siljefjell. Men det var ingenting vi kunne gjøre, før etterpå, uttalte Åsulf Dukefoss til Varden i artikkelen som kom ut i etterkant av markeringa.

Hjepemannskaper bærer ned en av de overlevende etter flystyrten i 1952. Gjengitt med tillatelse fra Drangedal Historielag
Hjepemannskaper bærer ned en av de overlevende etter flystyrten i 1952. Gjengitt med tillatelse fra Drangedal Historielag

Overlevde

Det eksisterer svært lite informasjon om årsaken til ulykka, men ifølge Varden skal pilotene ha styrt etter feil radiofyr. I utgangspunktet skulle pilotene styre etter et fyr på Jeløya da de befant seg ved Aredal. Undersøkelser i etterkant viste seg at de styrte etter et fyr på Ulefoss. Avisen skriver at de to fyrene hadde rimelig lik karakteristikk, uten at de går nærmere inn på hva de mener med dette.
– Vi merket at vi tok nedi en grantopp, og da flyet styrtet, rant bensinen ut før den tok fyr. Det ble altså ingen eksplosjon og den mørke natten ble kraftig opplyst av flammene fra bensinbrannen, forteller Henry Hem, en av de 18 overlevende til samme avis.

 

 

Kilder:

Aviation Safety

Wikipedia

Wikipedia (eng.)

Drangedal Historielag