Del

Det var 10. oktober i år at et en Airbus A320 fra China Eastern Airlines tok oppstilling ved rullebane 36L på Shanghai-Hongqiao Airport i Kina. Like før hadde en A330 fra samme selskap landet på rullebane 36R, og for å komme inn til terminalen må man krysse den venstre rullebanen.

TOGA

Flykontrollen ved Shanghai Airport klarerte begge maskinene samtidig. Dermed startet A320-maskinen å akselerere nedover 36L, samtidig som A330-maskinen startet å krysse over lenger ned på rullebanen. Kapteinen på maskinen som var i ferd med å ta av ble obs på hva som var i ferd med å skje. I stedet for å starte kraftig oppbremsing, initierte kapteinen TOGA-thrust for å generere mer kraft til motorene. På Airbus-maskiner aktiveres denne modusen ved å skyve thrustlevers helt fram.

Avverget katastrofe

A320-maskinen klarte å komme seg i lufta med kun 130 knops hastighet, og passerte A330-maskinen med bare 19 meters klaring. Hendelsen rystet hele luftfartsbransjen i Kina. Så også kinesiske myndigheter som nå har reagert kraftig mot 15 flyveledere som var i tjeneste den aktuelle dagen. Alle er fratatt. Enkelte midlertidig, mens andre har mistet den for alltid. Kapteinen på A320-maskinen derimot, han ble hedret for sin kjappe reaksjon, og at han derfor bidro til å avverge en katastrofe.

Kilde: Aviation Saftey.