Del

Teoriene om hva som skjedde med Amelia Earhart har vært mange og til dels fantasifulle. Den modige kvinnen skulle bli den første til å fly den lengste ruten jorden rundt, men et sted i Stillehavet opphørte all kontakt.

Amelia Earhart (født 24. juli 1897, sist sett 2. juli 1937) var en amerikansk flyver og kvinnerettsforkjemper. Hun ble født i Atchison, Kansas og hennes flykarriere begynte i Los Angeles i 1921 da hun var 24 år gammel og tok flytimer hos Neta Snook og kjøpte sitt første fly, en Kinner Airstar.

veagakorr
Amelia Earhart satte mange rekorder i en Lockheed Vega. Foto: common license

På grunn av familiens økonomiske situasjon måtte hun selge flyet i 1924 og flyttet da til Østkysten hvor hun fikk jobb som hjelpepleier. Fire år senere gikk hun tilbake til flyvningen, og kjøpte en Avro Avian dobbeldekker og ble den første kvinne til å fly solo tvers over det amerikanske kontinent, tur-retur. Fra da av fortsatte hun å sette egne og nye rekorder, både når det gjaldt farts- og distanseflyvninger og luftakrobatikk.oppmuntret av sin mann, bokforleggeren George Palmer Putnam. Hun var blant annet den første kvinnelige piloten som fløy alene over Atlanterhavet i 1932. Kilde: Wikipedia

I 1937 satte hun seg fore å fly jorden rundt i en Lockheed L-10 Electra, den lengste veien, så nær ekvatoriasirkelen som mulig. Det var en nesten uhørt ambisjon, men tidligere PanAm-navigatør Fred Noonan sa ja til å bli med.

Midtveis i en av etappene, som skulle ta dem til den bittelille Howlandøya, ble all kommunikasjon med flyet brutt. Store leteaksjoner ble igangsatt, men til ingen nytte. De to var sporløst forsvunnet. Den herskende teorien var i årene etter at de hadde fått problemer og styrtet i havet.

Nå mener gruppen International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) at den kan ha svaret på hva som hendte, skriver CNN.

nikumaroro
Nikumaroro, med hotspots for Earhart-undersøkelsene. Foto: TIGHAR

I 1940 ble det nemlig funnet et menneskeskjelett på stillehavsøya Nikumaroro ved Kiribati. Britiske myndigheter hadde tidlig avskrevet skjelettet som tilhørende en mann. Men det var før TIGHAR i 1998 fikk fatt i originalmappen som opprinnelig fulgte funnet av skjelettet.

Dette ble sendt til rettsantropologene Karen Burns og Richard Jantz. Forskernes svar fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på TIGHAR:
– Morfologien i benrestene viser så langt vi kan se at de kan tilhøre en kvinne av Earharts etnisitet og høyde.

 

electra
Earhart og Noonan forsøkte jordomflyvningen i en Lockheed Electra. Foto: common license

Forskerne sammenlignet blant annet skjelettets underarmer, som ved første øyekast unne se ut til å være for store for en kvinne, med bilder av Earhart. De fant at sammenfallet var nesten 100 prosent.

Videre etterforskning har vist at Earhart sendte mer enn 100 nødmeldinger over radio i tidsrommet 2. og 6. juli 1937. Noen av disse ble fanget opp av store fly, men den gang fantes ingen systematisk metode å finne kilden på. Teorien er derfor at Earhart var strandet på Nikumaroro i uker, kanskje måneder, før hun til slutt omkom. Fordi flyet hennes måtte ha motoren eller master-bryteren påslått for at radioen skulle virke, tror man flyet kan ha vært havarert i strandsonen og deretter langsomt ha blitt tatt av bølgene.

Fordi det ikke ble funnet andre menneskerester på øya tror man Fred Noonan kan ha omkommet kort tid etter havariet og deretter blitt tatt av sjøen.

Amelia Earhart døde som hun levde; som eventyrer og heltinne.

Stort foto: Pacific Aviation Museum