Del

Les den fascinerende historien om hvordan en amerikanskbygget C-47 havnet i Nord-Sibir, halvveis nedsunket i en myr.

I august satte en internasjonal ekspedisjon kursen for polarsirkelen og Taymyr-halvøya i Sibir. Målet var å berge et 70 år gammelt fly. Der, 170 kilometer fra nærmeste menneskelige bosetting, har det ligget siden 1947. På kroppen er det malt en stor, rød stjerne.

Bakgrunnen for at flyet havnet i russisk tjeneste under krigen var at USA og Sovjet på den tiden utkjempet en krig mot felles fiende. Dette førte blant annet til det som kaltes «the lend-lease act», et program for utveksling av materiell som gikk over ruten ALSIB, eller Alaska-Siberia air road, som den ble kalt.
Slik ble C-47 med serienummer 42-32892, som ett av mange tusen fly, overrakt russerne i Fairbanks, Alaska den 12. mars 1943. Kort tid etter etter fikk den sin røde stjerne.

Møtte sin skjebne i ødemarken

odemark2Denne C-47en kom aldri så lang som til krigen. I stedet ble den satt i sivil trafikk i 1946. Der tjenestegjorde den uten dramatiske innslag frem til 23. april 1947. C-47en var denne dagen på vei fra Kozhevnikova Bay, med 26 passasjerer ombord. Tre av dem barn.
Uten forvarsel stoppet venstre motor. Flyet fortsatte på den gjenværende motoren, men etter fire timer ble belastningen for stor for den alene; den overopphetet og stoppet til slutt. Slik endte flighten med en nødlanding midt ute i ingenting.

Selve landingen gikk bra, men det ble snart klart for alle om bord at redningen kunne være farlig langt unna. Etter tre dager i vraket bestemte kapteinen seg, sammen med teknikeren, radiooperatøren og seks passasjerer, for å gjøre et forsøk på å gå etter hjelp.

Forsvant i intet

De kom aldri tilbake.

maximtu
Pilot Maxim Tyurikov prøvde sammen med en håndfull andre å redde passasjerene ved å gå etter hjelp. De nådde aldri frem. Foto: Privat / RGS

I 1953 fant lokale jegere menneskerester i en forsenkning i landskapet. Jegerne visste det ikke da, men 120 kilometer unna lå C-47-vraket. Takket være dokumenter og personlige eiendeler ble det snart klart at det var liket av piloten, Maxim Tyurikov, som var funnet. Teknikeren, radiooperatøren og de seks passasjerene har aldri blitt funnet.

Den 11. mai, 1947, snart 20 dager etter havariet, fant et Li-2 transportfly vraket. Flyet klarte å lande like ved, og alle som var igjen i C-47en ble reddet.

Lekter og helikopter

Så, 70 år senere, skulle flyet ut av ødemarken. Russian Geographical Society hadde endelig klart å finansiere bergingsoperasjonen, og i løpet av fem intense dager i ødemarken ble vraket gjort klart for uttransportering.

odemark3Vinger, motorer og midtseksjon ble skilt fra hverandre slik at en Mi-8 kunne heise del for del over på en lekter som ventet på Pyasina-elven like ved. Derfra ble det hele transportert til byen Dudinka ved utløpet av Yenisei-elven, før den 2 000 kilometer lange reisen opp til Krasnoyarsk kunne begynne.

Flyet var i bemerkelsesverdig god stand. Det var som om tiden hadde stått stille. Selv hjulene hadde fortsatt lufttrykk etter 70 år. Redningsteamet fant og sikret en rekke historiske gjenstander, blant annet amerikansk originalt radioutstyr og hermetikkbokser med corned beef.

Minnested

Redningsteamet reiste en minnebauta på stedet. På den er en plakett som beskriver hva som skjedde.

odemark1Pilot Maxim Tyurikovs datter, Avelina Antsiferova, samt familiemedlemmer til de andre som var ombord i flyet, var tilstede ved avdukingen.

I tillegg til å være en bit flyhistorie i seg selv skal flyet tjene som minnesmerke over pilotene som gjorde prosjektet ALSIB til virkelighet under krigen.

Denne saken ble opprinnelig publisert av CNN den 17. oktober 2016

Alle bilder: Russian Geographical Society