Del

De fleste kjenner de ikoniske bildene av helikoptrene som dyttes over bord fra de amerikanske skipene. Men hva skjedde egentlig?

Bakgrunnen for det som umiddelbart ser ut som en vanvittig handling er evakueringen fra Saigon, Vietnam, i 1975.

evacemb
Slik så det ut da den amerikanske ambassaden ble evakuert i aprildagene i 1975.  Foto: VVMF

Operation Frequent Wind hadde som mål å evakuere alt amerikansk personell og deres vietnamesiske allierte da nordvietnameserne rykket frem mot Saigon. Operasjonen pågikk 29. og 30. april 1975, og evakuerte flere enn 7 000 mennesker.

Det utspant seg mange dramatiske scener da de de siste amerikanske båtene måtte forlate Vung Tau-halvøya utenfor Saigon. Blant annet fløy flere sørvietnamesiske helikopterpiloter maskinene sine tomme ut på landsbygda for å hente familiemedlemmer.

På USS Okinawa ble det til slutt så fullt på flightdeck at de måtte begynne å skyve de allerede landede helikopterne over bord for å få plass til nye, og det er dette vi ser på det store bildet.

The helicopter, which carried two Vietnamese officers, a woman and two children, had to be disposed of to make room for the extensive Marine Corps helicopter operation helping to evacuate the city of Saigon.
Foto: Wikipedia

Kilder: U.S. Army, Wikipedia