Del

Det var 4. november i år at Norwegians 737-800-maskin med registreringsnummer LN-NII skulle ta fatt på rute DY-277 fra Kristiansand til Oslo. Flyet entret rullebane 04 på Kjevik lufthavn fredag ettermiddag for over en måned siden.

Luftfart.Media har til nå kun hørt rykter om hendelsen, og har derfor ikke omtalt den tidligere. Først nå har nok vitnebeskrivelser kommet ut til at vi velger å gå ut med en omtale.

Døde ut

Flyet akselererte opp rullebane 04 omlag 230 meter før pilotene bremset opp. Begge motorene stanset helt, og flyet ble stående i fem minutter. I dette tidsrommet begynte kabinbesetningen, ifølge vitnebeskrivelser gjengitt av AVHerald, å gå fram og tilbake i midtgangen for å berolige passasjerene. All elektrisitet skal også ha forsvunnet fra flyet. Kabinbesetningen fikk ingen ytterligere beskjeder fra cockpit, men pilotene jobbet intenst for å få startet begge maskinene.

Etter at flyet døde ut på rullebanen, skal kabinbesetningen ha forsøkt å få pilotene i tale via internkommunikasjonen, men fikk ingen respons. Besetningen entret derfor cockpit for å høre hva som var galt. Representanter fra kabinbesetningen måtte ta til takke med at pilotene var opptatt, og at språkproblemer ble et hinder for videre kommunikasjon.

Måtte løpe til setene

Besetningen skal så ha hørt at motorene kom igang igjen, men fikk ingen beskjed om å ta plass for avgang, som de faktisk hadde forventet. Dette første også til at passasjerer ble urolige. Flere ytret ønske om å få forlate maskinen, men 737-800 maskinen begynte plutselig å akselerere igjen fra samme sted som den hadde stoppet. Altså 230 meter ned rullebane 04. Kabinbesetningen måtte løpe i hver sin retning i midtgangen mot sine respektive seteplasser i hver ende av flyet. 

Det som så skjedde etter avgang er noe uklart. Maskinen skulle ha klatret til 30.000 fot, men flatet ut på 15.000 fot, ifølge AVHerald. Dette etter at pilotene skal ha mottatt en advarsel i cockpit angående høyden. Kabinbesetningen ble på ny urolig. De benyttet seg av nødkoden til cockpit-døren for å sjekke om pilotene var ved bevissthet. I kabinen hadde de nemlig følt at noe var galt med trykket. Ifølge en kilde Luftfart.Media har vært i kontakt med, skal pilotene ha gjort feil i prosedyren ved avgang andre gang. Pilotene skal ikke ha slått på aircondition-anlegget. (aircondition-packs). Dermed ble kabinen aldri trykksatt.

Varslet

Ifølge AVHerald skal pilotene ha vært fra selskapet Go2Sky, mens kabinbesetningen var Norwegians egne ansatte. Nettstedet hevder at LN-NII skal avhendes til Go2Sky i løpet av januar 2017, og at det er årsaken til at sistnevnte selskap hadde to piloter om bord. 

AVHerald mottok rapport om hendelsen etter ti dager. 14. november tok de kontakt med Statens Havarikommisjon (AIBN) for å få flere detaljer. AIBN responderte 23. november med at de ikke hadde hørt om hendelsen før de nå ble kontaktet. Ikke før nærmere månedsskiftet november/desember varslet AIBN at de hadde fått inn en rapport. De meddelte AVHerald at de ikke kunne kommentere saken, da alle etterforskerne var på seminar. 

Nektet å fortsette

Nettstedet har flere kilder etter hendelsen. En kilde forteller at det skal ha kommet en varsel i cockpit under take-off som førte til at styrmannen valgte å avbryte. Han satte throttles til shut-off og begge motorene døde ut. Hele flyet gikk i svart, og kapteinen startet generatoren (APU). Senere fikk pilotene start på begge motorene igjen, og det var klart for ny take-off slik som beskrevet tidligere i artikkelen.

Da flyet kom til Oslo Lufthavn omlag 40-45 minutter senere, skjedde det noe som er svært bemerkelsesverdig. Kabinbesetningen oppfordret pilotene til å forklare til passasjerene hva som egentlig hadde skjedd. Et noe ullent svar kom fra cockpit om en bryter som skal ha blitt satt i feil posisjon, uten at dette er verifisert. 

Kabinbesetningen forlot flyet, og skal ha nektet å gå om bord igjen for å følge videre rute med pilotene og maskinen. Luftfart.Media har forsøkt å finne historien til flyet på den aktuelle ruten. Det oppgis nemlig at flyet allerede var to timer forsinket ut fra Kjevik denne dagen, men vi har ikke klart å verifisere dette.

Følger opp

Luftfart.Media har bygget denne artikkelen på vitnebeskrivelser gitt til luftfartsregisteret AVHerald. Vi har også forsøkt å innhente egne opplysninger. Det er blant annet sendt avgårde følgende spørsmål til Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen:

 • Hva er Norwegians versjon av dette?
 • Hvorfor stanset flyet etter bare 230 meter?
 • Hvorfor startet pilotene opp igjen uten å varsle kabinbesetningen?
 • Besetningen fikk ikke tid å sette seg ned og ta på setebeltene. Hvorfor?
 • Hvorfor ble flyet liggende i FL150 når normal høyde er FL300?
 • Prøver Norwegian å legge lokk på denne hendelsen?
 • Hva er årsaken til at kabinbesetningen forlot flyet i Oslo, og nektet å returnere til maskinen?
 • Maskinen LN-NII skal ifølge AVHerald fases over til Go2Sky. Stemmer dette?
 • Hvilken nasjonalitet hadde pilotene førte flyet på den aktuelle ruten?
 • 23. november uttalte Statens Havarikommisjon at de ikke hadde mottatt noen rapport om denne hendelsen. Hva kommer det av?
 • Hvilken alarm gikk av i cockpit, og hvorfor responderte ikke pilotene på kabinbesetningens henvendelser angående alarmen?

Sandaker-Nielsen svarte tidlig tirsdag morgen at de undersøker omstendighetene rundt denne hendelsen, og vil komme tilbake til Luftfart.Media med mer informasjon etter hvert.

 

Les også: Slik svarer Norwegian

Vi følger opp denne hendelsen så fort vi har mer informasjon.