Del
Ifølge en artikkel i Journal of Consumer Psychology, er lyset som treffer netthinnen avgjørende for menneskers humør og følelse av komfort eller ubehag. Ikke overraskende er det slik at et intenst lys også gir de mest intense følelsene.

 

For flyselskapene er passasjerenes komfort selvfølgelig avgjørende; avslappede passasjerer er gode passasjerer, og positive følelser om bord forsterker inntrykket av en vellykket tur med det angjeldende selskapet. Derfor har også lyssetting blitt et stadig hetere tema for kabin-designere.

icelandair-cabin-aurora-lights-2
Kabinlys kan selvfølgelig bare være til pynt også. Her en Icelandair-maskin som leker med nordlys-lignende dekor i taket. Foto: Icelandair

Så langt er det 787 Dreamliner som tilbyr den mest avanserte løsningen for selve vinduene. Lyset kan dimmes slik at man får ønsket toneeffekt, og det hele gjøres ved hjelp av en polymer-gelé som det er satt svakstrøm på. Slik kan molekylene i geléen påvirkes til å øke eller minke tetthet og fargespekter (video nederst i saken).

Men det er selvfølgelig kabinlysene som tilbyr flest løsninger for humørpåvirkende lyssetting. Det har særlig Virgin Atlantic gjort til et satsningsområde i reisekomfortens navn.
Der er det LED som er det nye belysnings-evangeliet.
dreamcabin

– Vi har alltid ønsket å lage en særegen atmosfære om bord i våre fly, og LED-belysning lar oss gjøre enormt mye, sier Nik Luzardi, designsjef i Virgin Atlantic.
– Med riktig lys kan man enten kvikke opp passasjerene eller gi dem en rolig sinnsstemning veldig raskt.

Ifølge Airbus er A350 utstyrt med LED-lys som kan produsere hele 16 millioner ulike fargevalører. Slik kan man for eksempel med bistand fra optiske spesialister bruke lys som får passasjerer til å føle seg oppkvikket selv når de er døgnville etter reiser på tvers av tidssoner. Eller hva med beroligende lysmodus for turbulens?

Her ser du Dreamlinerens stilige vinduskontroll: