Del

Arbeidet med Concorde ble iverksatt allerede i 1956. Målet var å skape en supersonisk fly som kunne frakte passasjerer over Atlanterhavet på rekordtid. Flyet kom først i tjeneste i 1976, og med sine deltavinger, og overlydshastighet, ble Concorde raskt en suksess. Men flyet forble alltid en maskin for de rike og berømte. De som hadde behov for å ta seg mellom Europa og Amerika på kortest mulig tid.

(Reportasjen fortsetter under bildet)


En Concorde i British Airways’ farger. Foto: Eduard Marmet

Concorde var et samarbeid mellom Aérospatiale og British Aircraft Corporation (BAC). Kun British Airways og Air France tok maskinen inn i sine flåter. Totalt ble det bygget kun 20 utgaver av det svært spesielle flyet. I dets operasjonelle tid var det kun en ulykke med overlydsflyet. Og det ble fatalt. Den 25. juli i år 2000 tok flyet av fra Charles de Gaulle utenfor Paris. På rute F-BTSC skulle Air France ta 100 passasjerer fra Paris til John F. Kennedy Airport utenfor New York. Slik gikk det dessverre ikke.

Flyvningen var ikke en ordinær rute, men chartret av et tysk cruiseselskap som skulle frakte passasjerene til New York, hvor de skulle stige om bord på skipet MS Deutschland. Skipet skulle frakte europeerne rundt på et 16 dagers cruise i Karibien. Etter halvannet minutt i lufta styrtet Concorden for første gang i dets historie. En 43 centimeter lang metallgjenstand fra en DC-10 som lå på rullebanen, punkterte ett eller flere av hjulene til Concorden. Fragmenter ble kastet mot drivstofftankene på flyet i en hastighet på over 500 km/t.

(Reportasjen fortsetter under denne minidokumentaren.)


Drivstoff som kom strømmende ut av drivstofftanken på venstre side av flyet, ble mest sannsynlig antent av elektrisk gnist. Flyet eksploderte og gikk i bakken. Totalt 109 personer omkom etter ulykken. Derav fire mennesker på bakken. En person ble kritisk skadet.

Concorde ble naturlig nok tatt ut av tjeneste umiddelbart. Dette på tross av at det var den første ulykken med flyet. Noensinne. I tillegg var det et annet fly som hadde forårsaket ulykken. Hvorfor ble Concorde oppgradert for så å bli tatt ut av tjeneste for evig og alltid?

Vi kan først starte med Concordens tilstand, før ulykken i 2000. I dag er det to personer som opererer cockpit. I år 2000 var det vanlig med to piloter, men den britiske utgaven var fortsatt utstyrt med en «flight engineer» som satt bak pilotene. Hele cockpit var i tillegg utstyrt med analoge instrumenter

(Reportasjen fortsetter under bildet)


Ulykkesflyet til Air France. Det eneste Concorde-flyet som var utsatt for en dødsulykke. Foto: Michel Gilliand

Den første flighten med Concorde etter den fatale ulykken i 2000, ble foretatt 11. september året etter. Den datoen er ikke umulig å ta feil av. Dette var samme dagen som USA opplevde sitt største terrorangrep noen sinne.

Men allerede i 2003 var det slutt for Concorde. Både British Airways og Air France annonserte at de kom til å førtidspensjonere maskinene. Dette på tross av at det aldri hadde vært noen store ulykker med flyet, forårsaket av feil på maskinen. En av årsakene var at franske Aérospatiale forsvant inn i giganten Airbus. Sistnevnte nektet til syvende å sist å lage flere reservedeler til Concorde, og ville heller konsentrere seg om viktigere deler av drifta. Airbus ønsket heller ikke å drive vedlikehold av maskinene. Noe som skapte problemer for de to flyselskapene.

(Reportasjen fortsetter under bildet)


Halepartiet av en BA Concorde.

British Airways og Air France hadde mye gjeld etter sikkerhetsoppdateringene og oppgraderingene etter ulykken i år 2000. BA hadde mellom 80 og 150 millioner pund i gjeld, mens regninga til Air France var enda større. De månedlige driftsinntektene til Concorde var ikke store nok til å kunne dekke disse kostnadene, og i april 2003 satte selskapene siste spiker i kista.

Var det virkelig over for luftfartens superfly? Noen ville det annerledes. Nemlig milliardæren Richard Branson. Han la inn bud på hele flåten av Concorde, og ville innlemme flyene i sitt eget selskap Virgin Atlantic. Dette rant dessverre ut i sanden, selv om Branson hevdet at han kunne klare å drifte flyene lønnsomt. Så sent som i november 2016 ble det kjent at Branson er med på utviklingen av en mindre prototype av et fly med deltavinge, som skal kunne gjøre London – New York på 3,5 timer. På tross av budene han kom med på begynnelsen av 2000-tallet, ble det ingenting av kjøpet.


Kilder:

Wikipedia (ENG)

Wikipedia (NO)

Quora

YouTube