13 tankfly, ett askebeger, og et antikk navigasjonssystem utgjorde starten på Falklandskrigen

Del

I starten av april 1982 gikk argentinske styrker i land på den britiske kolonien Falklandsøyene utenfor kysten av Argentina. Argentinerne hevder at øygruppen tilhører dem, og regnet kanskje med at britene ikke ville bry seg med det lille området i Sør-Amerika. Der tok de smertelig feil av koloniherrene fra Europa.

Avro Vulcan gjøres klar til tokt mot Falklandsøyene i april 1982. Foto: Ukjent

Nærmest øyeblikkelig ble det startet en kampanje i Storbritannia for å øke kamplysten hos folk, og britene begynte å planlegge hvordan de skulle ta tilbake Falklandsøyene og Sør-Georgia. Britene kom til at de ville gjennomføre et forhåndsangrep med bombefly for å sette Port Stanley Airfield på Falklandsøyene ut av spill, for på den måten å gjøre det vanskeligere for argentinerne å forsvare seg med jagerfly. 

13 slike Handley Page Victor tankfly måtte til for å få ett eneste bombefly til Falklandsøyene. Foto: By RuthAS

Problemet til britene var bare at de egentlig ikke hadde noe bombefly som egnet seg på dette tidspunktet. Gjennom store deler av den kalde krigen hadde Storbritannia utviklet et høyteknologisk bombefly ved navn Avro Vulcan. Det første flyet var på vingene i 1956, og teknologien var sågar totalt utdatert i 1982. Nesten ingen av flyene var lenger operasjonelle. Kun to lot seg børste støv av, men de hadde store mangler.

Oversiktskart over ruten både fly og skip måtte følge for å komme seg fra Europa til kysten av Argentina. Trykk for å få stort bilde.

Dette førte til at Royal Air Forces mekanikere måtte gå på skraphaugen for å samle deler av allerede pensjonerte Avro Vulcans. To maskiner ble så lappet sammen, men et annet problem oppsto også. Distansen ned til Falklandsøyene. Flyene var avhengig av å bli tanket opp på vei sørover Atlanteren. Begge flyene var utstyrt slik at det kunne fylles opp i luften. Det dukket opp nok et problem. Begge rørene var tette, og måtte blåses rene. Da ble det avdekket en feil med det ene røret, og mekanikerne måtte igjen ut på jakt for å finne en del. 

Det skulle vise seg svært vanskelig å finne nettopp denne delen, og etter mye om og men, ble den viktige delen funnet. På et røykerom for piloter på en britisk base. Der ble delen brukt som askebeger.

Flyene kom seg i lufta, og etter et par ukers opptrening ble de to bombeflyene fraktet til en britisk vulkanøy midt i Atlanterhavet. De fikk selskap av hele 13 Handley Page Victor tankfly. For at bombeflyene skulle kunne ta seg ned til Falklandsøyene, var de avhengig av å bli tanket opp flere ganger. Også tankflyene var avhengig av å bli tanket opp gjentatte ganger. Flere av tankflyene tanket opp andre tankfly, og fløy så tilbake til vulkanøya for å tankes opp igjen. 

Det må nevnes at det ene bombeflyet måtte snu etter bare fire minutter på grunn av en lekkasje. Dermed var det kun én maskin som måtte løse oppdraget i Sør-Amerika. Da de ankom øygruppen slapp de 21 bomber nærmest i blinde på grunn av et utdatert navigasjonssystem. Argentinerne hadde allerede oppdaget det britiske bombeflyet, og sto klar med antiluftskyts. Britene unngikk regnet av skyts som kom mot dem, og én av de 21 bombene traff rullebanen.

Oppdraget var en suksess. Dette er kun et kort sammendrag av hendelsesforløpet til angrepet som ble starten på den 10 uker lange krigen mellom Argentina og Storbritannia. Vi anbefaler deg å se hele den vedlagte dokumentaren, om krigen som tok 649 argentinske liv, og 255 britiske. Tre sivile personer ble drept under kamphandlingene. 14. juni 1982 var det hele over. Argentinerne ga seg, men hevder fortsatt den dag i dag at øygruppe tilhører dem.