Del

Historien om andre verdenskrig er brutal og vanskelig, men også full av fascinerende historier og fantastiske maskiner. Memphis Belle, en B-17F «Flying Fortress», er en av de fortsatt levende legendene.

Flyet, med Boeing-fabrikkens serienummer 3470, ble levert som krigsmateriell den 15. juli 1942. I september samme år ble hun overført til 91st Bombardment Group ved Dow Field, Bangor, Maine.

Video nederst i saken

Innen ett år var gått ble Memphis Belle første fly av sitt slag til å gjennomføre 25 kampoppdrag, hovedsaklig med utgangspunkt i baser på de britiske øyer – og de fleste over Frankrike.

Navnet inspirert av pilotens kjæreste – og en elvebåt

Navnet Memphis Belle har sin opprinnelse i pilot Robert K. Morgans kjæreste, Margaret Polk. Morgan ville først kalle flyet Little One, som var hans kjælenavn på Margaret, men det var før han på kino så filmen Lady for a night. I denne filmen eier hovedkarakteren en elvebåt som bærer navnet Memphis Belle. Dette fenget piloten, som foreslo navnet for crewet sitt, og det ble enstemmig vedtatt.
Memphis Belle
Foto: Photobucket / HRDodson
Morgan kontaktet deretter en kjent illustratør fra magasinet Esquire, som laget pinup-en som den dag i dag pryder skroget på både styrbord og babord side. Det var 91st Groups huskunstner, korporal Tony Starcer, som overførte tegningen til skroget.

To filmer

Memphis Belle har inspiret ikke mindre enn to filmer; i 1944 kom dokumentaren Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress (som du kan se nederst i saken), og i 1990 kom Hollywood-produksjonen Memphis Belle.
Foto: SHF / Bravomikeimages
I sistnevnte deltar til og med norske Anders Sæther, som flyr sin P-51 Mustang. Mustangen fikk i filmen påmalt navnet Old Crow, samt en rekke hakekorssymboler på skroget under cockpit. Disse symboliserer flyets nedskutte tyske fiendefly.
Et av Memphis Belles faktiske crew.
Foto: USAF
Memphis Belle lever i beste velgående, og står i dag til restaurering på National Museum of the United States Air Force i Dayton, Ohio.

 

 

 

Her ser du U.S. War Departments utrolige originalvideo fra bombergruppen:

 

Kilder: Boeing, Scandinavian Historic Flight, National Museum of U.S. Air Force