Del

Denne historien utspant seg i nordre Nordland, nærmere bestemt rundt Evenes flystasjon. Det var en kald vinterdag i 1995. To Boeing B-52 bombefly tok av fra Fairford i Storbritannia.

I formasjon fløy de to maskinene langs norskekysten. Med ett mål for øyet. Evenes flystasjon. I horisonten, lang der nede, kunne pilotene skue utover Lofotveggen. Da flyene nærmet seg munningen til Ramsund, og Ramsund Orlogstasjon, gjorde de en «let-down», og kom under radarnivå.

Pilotene la seg på et lavt nivå og fløy gjennom det trange sundet mellom fastlandet i vest og Tjeldøya i øst. Praktisk talt fløy de parallelt med rullebanen til Evenes. Bare adskilt av en knaus på 1400 meter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slik ser det ut når en B-52 teppebomber. Foto: Ukjent

Da de to store bombeflyene kom ut av det trange sundet, og inn i Tjeldsundet, bøyde de av mot vest og kom innover Evenes flystasjon. Begge flyene lå cirka på samme høyde som tårnet på Evenes. Begge flyene hadde åpnet bombelukene. Begge flyene la seg på en slak stigning i det de passerte rullebanen, og lå på omlag 300 fot. I tårnet på Evenes sto flygelederne og bivånet det hele.

Flyene fortsatte nedover mot shelterområdet i sør-øst før de kom ut over Ofotfjorden. De fortsatte mot Narvik, før de fortsatte å «bombe» sine mål i Bjerkvik. Så klatret de ut , og borte ble dem.

Historien ble i utgangspunktet fortalt av tidligere flygelederassistent, og nå avdøde Trond Bjørkli ved Evenes lufthavn. Historien ble så viderefortalt av assisterende flygeledersjef Cato Støle til fagbladet Flygelederen.

– Dette «angrepet» var nok avtalt på forhånd. Det er ofte at F-16 kommer inn mot Evenes og angriper, men de ber alltid om lov først, sier Støle til Luftfart.Media.