Del
Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian og Knut Morten Johansen (t.h.) i SAS advarer mot å bruke Airhelp, Gate28 og lignende selskaper. Foto: SAS/Norwegian

Det dukker opp flere og flere selskaper som tilbyr passasjerer sine tjenester ved forsinkelser hos flyselskaper. Mange passasjerer kan kanskje oppleve det som vanskelig å ta saken selv. Da finnes blant andre selskaper som Airhelp og Gate28. Disse selskapene tar jobben for deg, slik at du får erstatningen du har krav på av flyselskapene. Men selv tar disse selskapene honorarer på 25-30 prosent av erstatningen din.

LES OGSÅ: Dette selskapet har spesialisert seg på å hjelpe norske passasjerer

Inkasso

Erstatningsselskapene tar det så langt at de går rettens vei for å skaffe deg erstatning. Andre kjøper seg flybilletter for å komme seg innenfor sikkerhetsområdet hvor de kan rekruttere oppdragsgivere, ifølge Dagbladet. Men nå går flere ut og advarer mot å benytte seg av disse selskapene. Rett og slett for at du taper penger du i utgangspunktet har full rett til selv.

– I min verden er disse selskapene mer inkassobyrå enn saksbehandlere – og som opererer på kundens regning der de får penger ut fra flyselskapet. Jeg har aldri lagt skjul på hva jeg synes om dem. Det har heller ikke Luftfartstilsynet og Forbrukerrådet, som begge har uttrykt klar misnøye med den virksomheten disse selskapene representerer, skriver tidligere administrativ leder for Flyklagenemnda, Rolf Forsdahl i Nye Reiselivsavisen

Samstemte

Kommunikasjonssjefene i SAS, Norwegian og Widerøe er samstemte om hva de synes om disse selskapene.

– Disse firmaene burde vært overflødige, siden flyselskapene er tydelig forpliktet til å erstatte når en hendelse berettiger kompensasjon, sierinformasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til Dagbladet, og får støtte av Catharina Solli i Widerøe.

Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian  advarer også mot Gate28 og Airhelp, på lik linje med sine kolleger i SAS og Widerøe.

Avlastning

Erik Haukebøe var fram til årsskiftet sjef i Norden for selskapet Airhelp. Han forsvarer praksisen med at de avlaster de vanlige forbrukermyndighetene.

– Vi sørger for at saker kommer til en løsning uten å belaste dem, sier Haukebøe til Dagbladet.

Forvetninger

Knut Morten Johansen mener Airhelp og deres konkurrenter skaper feile forventninger hos passasjerer. Han sier at det er bedre om SAS’ sine kunder går den normale veien for å få erstatning.

– SAS anbefaler våre kunder om å gå normal vei til flyselskapet først, så skal vi også kunne garantere at vi følger nemndsbeslutningen, dersom en det reises en anke etter vår første behandling. I dette mener vi at det skal ligge en trygghet for den reisende om at man er sikret de passasjerrettigheter som til enhver tid er gjeldende hos SAS.

Les artikkelen hos Dagbladet.