Del
Foto: Bistandsaktuelt
Når det haster som verst setter helsemyndighetene i Tanzania sin lit til droner. De ubemannede fartøyene kan gjøre livreddende transportoppdrag i et land der det er langt mellom biler eller gode nok veier.

Det er publikasjonen Bistandsaktuelt som forteller den utrolige historien om helsedronene. Initiativet kan bidra til å redde livet til mange mødre og nyfødte babyer i et land hvor en av de største årsakene til mødredødelighet er blodmangel under fødsler. 80 prosent av de 432 mødrene per 100 000 fødsler som dør årlig, dør fordi det er mangel på blod i nødsituasjoner, ifølge Tanzanias helsedepartement.

Slik ser det ut når dronen skal sendes opp fra den sentrale blodbanken.
Foto: Bistandsaktuelt

Prosjektet finansieres av Storbritannias departement for internasjonal utvikling (Dfid) og koordineres lokalt av Ifakara Health Institute.
Forsker Zacharia Mtema i Ifakara Health Institute forteller at ti droner har blitt sendt ut for å frakte blod og annet medisinsk utstyr innen en radius på 75 kilometer fra Dodomas største blodbank.

Les også: Selvstendige droner inn i kontrollert trafikk?

Dfid opplyser at dronene kan bære opptil én kilo med medisinsk utstyr, og dermed få leveringstiden ned fra timer til minuttter.
Veikvaliteten på bygda er ofte så dårlig, blant annet på grunn av flommer, at det kan bli nesten ufremkommelig med kjøretøyer. Med dronenes hjelp kan helsestasjonene utenfor allfarvei altså få nødvendige leveranser over avstander på opptil 75 kilometer fra den sentrale blodbanken, skriver Bistandsaktuelt.

­– Dette er bare begynnelsen. Vi planlegger å utvide prosjektet slik at hele landet dekkes, sier Mtema i saken.