Del
Chilenske myndigheter har etter to års grundig etterforskning nå frigitt den underlige videoen fra 11. november 2014. Crewet på marinehelikopteret har i ni minutter kontakt med et uidentifisert luftfartøy, men noen forklaring finnes fortsatt ikke.

Det var en AS 352 Cougar som den 11. november 2014 fløy et rutineoppdrag langs kysten vest for Santiago. Om bord var blant annet en systemoperatør som testet et nytt WESCAM MX-15 HD Forward Looking Infra Red (FLIR)-kamera, forteller Leslie Kean, en undersøkende journalist som blant annet skriver for anerkjente Huffington Post. Kameraet skulle snart fange noe som ingen så langt har kunnet forklare (full video nederst i saken).

Testet flunkende nytt kamera

Kameret som ble brukt er tiltenkt overvåkingsoppdrag i middels høyde. Meteorologiske forhold denne dagen var ubegrenset horisontal sikt, ca. 10 grader Celsius og med skybas Stratocumulus i 10 000 fot. Helikopteret oppholdt seg på 4 500 fot, med en snitthastighet på 132 knop.

 

Klokken 13:52, med kameraet rettet mot terrenget, fikk sys.op. øye på et objekt i luften ute til babord av helikopteret. Objektet fløy over havet, og da piloten ble gjort opmerksom på objektet kunne også han se det med det blotte øye. De så straks at det uidentifiserte luftfartøyet holdt samme høyde og hastighet som helikopteret, på en avstand av 55 til 65 kilometer. Objektet holdt en nord- nordvestlig kurs, ifølge fartøsjefen på helikopteret.

Systemoperatøren rettet kameraet mot objektet, og slo det over på IR-modus for å få en klarere kontrast.

Bakken så ingenting

Nå kontaktet piloten alle tilgjengelige bakkestasjoner i rekkefølge, men der var det ingen som hadde informasjon om noe luftfartøy annet enn helikopteret. De fikk heller ikke noe objekt på sine radarer, unntatt helikopteret selv, som var godt synlig.

Helikopterets rute under filmingen.
Foto: CEFAA

Kameraet filmer det merkelige objektet, som etter bildeanalysen beskrives som to sfærer med høy temperatur, i ni minutter og 12 sekunder. Mot slutten av filmingen ser det ut som om objektet utstøter en lang sky av svært varm gass, ved to anledninger, før selve objektet beveger seg bort fra helikopteret.

Bildedetalj hentet fra råfilmen. Ordet «envoltura» betyr konvoloutt, og viser til avgrensningen av utstrålingen fra objektet.
Foto: CEFAA

Noe av det merkeligste ved observasjonen er at den enorme skyen av varmt materiale som objektet tilsynelatende slipper ut, bare ser ut som en vanlig sky når det filmes i noe annet enn IR-modus.

Endte i massiv etterforskning

Det har vært mange tunge etterforskningsinstanser inne i bildet. Både spesialister fra chilensk og fransk flyvåpen, samt astofysikere og fotospesialister fra ulike nasjonale etterretningstjenester og meteorologer, har deltatt i den to år lange etterforskningen, hvor alle data er gjennomgått.

Fra et av møtene i chilens luftfartsmyndighet.
Foto: CEFAA

Også U.S. Navy har deltatt, blant annet med forsikringer om at de ikke på dette tidspunktet hadde noe aktivitet i denne regionen.

Etterforskningen har så langt ikke kunnet gi noe svar på hva det var som foregikk på himmelen denne dagen.

Her ser du hele videoen. Observasjonen begynner ved 0:40.