Del
Norwegians 737800 LN-NHG. Foto: Wikipedia

Onsdag 11. januar slapp spanske luftfartsmyndigheter en rapport om en alvorlig luftfartshendelse utenfor flyplassen i Malaga i Spania. Norwegian-flyet LN-NHG var på flight D8-5579 mellom London Gatwick og Malaga, 12. mars i 2016.

Pilotene var i ferd med å etablere 737-800-maskinen på final, og gikk ned gjennom 7000 fot da begge pilotene plutselig ble oppmerksomme på det de først trodde var en fugl. Bare 1-2 sekunder etterpå skjønte begge pilotene at dette var noe helt annet. På vei rett mot flyet kom en paragliderpilot.

Forskriftsmessig gjorde paragliderpiloten en unnamanøver mot høyre. Det samme gjorde kapteinen som var den som førte maskinen på dette tidspunktet. Dermed klarte begge de ansvarlige pilotene å unngå et sammenstøt, og passerte hverandre med vel 100 meters mellomrom, ifølge rapporten fra Spania.

Norwegian-pilotene fortsatte landingsprosedyrene sine og landet trygt i Malaga noen minutter senere. Ifølge den spanske rapporten var det paragliderpiloten som forårsaket den farlige situasjonen.

– Hendelsen var forårsaket av paragliderpilotens tilstedeværelse innenfor kontrollert luftrom. Flymaskinen var på innflyvning til rullebane 13 ved Malaga Airport, og pilotene ble tvunget til å gjøre unnamanøver mot høyre, heter det i rapporten.

Paraglideren ble aldri oppdaget av radaren på flyplassen, ifølge rapporten. Kapteinens uttalelse i rapporten er som følger:

– Jeg var flyvende pilot, og autopiloten var koblet fra. På 7000 fot så både jeg og styrmannen noe foran oss som vi trodde var en fugl. Ett eller to sekunder senere identifiserte vi dette som en paraglider. Jeg gjorde umiddelbart en sving mot høyre, og banket 30 grader for å unngå kollisjon. Paraglideren svingte også mot høyre, og vi passerte med 100 meters mellomrom fra venstre vinge. Vi kontaktet umiddelbart tårnet på Malaga for å rapportere om en paragliderpilot i ca 6800 fots høyde, og 5 nautiske mil øst for innflyvningspunkt NEPUR. Tårnet bekreftet at dette var noe de ikke visste om. 

Kapteinen fortsetter slik:

– Vi kan være enig med paragliderpiloten at dette var vår lykkedag. Jeg kan ikke forestille meg hva som hadde skjedd dersom autopiloten var i funksjon, eller om vi ikke hadde sett ut vinduet. Vi ville definitivt ikke kunnet gjøre denne unnamanøveren, ifølge kapteinen. 

Luftfart.Media kontaktet Norwegians pressetelefon onsdag kveld. Ansvarshavende hadde ingen informasjon om hendelsen p.t. men vil komme tilbake til oss torsdag med en kommentar.