Del
Det britiske havariorganet AAIB har sluppet en foreløpig konkluderende rapport etter at en S-92 nødlandet på plattformen West Franklin i romjulen.
I rapporten fremgår det at lageret i halerotoren var fullstendig nedslitt. Den ytre delen av lageret hadde så stort kast at halerotorakslingen virket med torsjonskraft på hele servoen. Resultatet av feilen var at hele halerotoren falt ut av drift.

Kastet har sannsynlig vis også vært merkbart som vibrasjoner i helikopteret under flyging, da undersøkelsene viste at det hadde gått 4 timer og 30 minutter fra første svikt i systemet til det totale nedbruddet i halerotoren – som altså førte til at helikopteret kom i roterende spinn og til slutt landet hardt på dekk.

Videre peker AAIB på en yaw-bevegelse som skal ha oppstått i helikopteret allerede ved avgang fra naboplattformen Elgin PUQ, og som ikke var pilot-indusert. I klartekst peker dette altså på at det var en merkbar feil ved helikopterets flystilling da det tok av.

Alle operatører som flyr typen i norsk farvann er grundig informert om rapporten, og har systemer for å kvalitetssikre helikoptre av lignende type. Det er foreløpig ingen holdepunkter for å hevde at denne hendelsen er representativ for typen generelt.