Del

F-35. Det dyreste enkeltstående forsvarsmateriellet i amerikansk historie. Et kontroversielt våpensystem som har skapt enorme bølger både industrielt og politisk.

Nå skal flyet inn i en rolle som hjørnestein i stillehavssektoren.

*video ser du nederst i saken*
Dette er en artikkel opprinnelig publisert på CNN.com.
Den originale artikkelen kan leses her.
Oversettelse og versjon: Luftfart.Media

 

På mandag forlot de første U.S. Marine Corps F-35B Arizona for reisen til Japan. Destinasjonen er USMC-basen Iwakuni på øya Honshu, ikke langt fra Hiroshima.

Deployeringen er ikke bare en militærstrategisk manøver, men også en viktig beskjed fra Washington om støtte til Japans suverenitet i et klima med stadige forpostfektninger mot det enorme Kina. Og det å sende det mest kapable og dyreste våpenet i arsenalet understreker at dette ikke er en rent diplomatisk gest; USA mener alvor i regionen, noe som også understrekes av flere forsvarsanalytikere.

F-35 ble fremvist under høytidelige omstendigheter under de japanske selvforsvarsstyrkenes 60-årsjubileum. Foto: Asian Defence News


– Operasjonelt har F-35B stort potensiale
, og ved å sende den til Japan går det en klar beskjed til både Nord-Korea og Kina. Sistnevnte har den siste tiden drevet til dels svært aggressiv sabelrasling i regionen, sier Carl Schuster, universitetsprofessor og tidligere leder ved US Pacific Command’s Joint Intelligence Center, til CNN.

– Dette vil være fundamentet for en multi-mission joint force som innehar betydelig fleksibilitet og uovertruffen effektivitet i å bekjempe både luft- og bakkemål, sier 1st Lt. Karoline Foote fra III Marine Expeditionary Force i Japan til CNN.

USMC sparer ikke på superlativene når det gjelder våpenplattformen F-35, og kaller den en «force multiplier».

– Den unike kombinasjonen av stealth, førsteklasses radar og sensorteknologi og elektroniske kampsystemer samler alle egenskapene til et femtegenerasjons jagerfly inn i én overlegen stridsplattform, sier USMC ubeskjedent i en uttalelse.

F35-variantenes individuelle trekk i skjematisk fremstilling.
Grafikk: Lockheed Martin

En liten oppklaring: F-35 kommer i tre grunnvarianter, der variant A er tilpasset flyvåpenet, B U.S. Marines og C er marineversjonen tiltenkt rene hangarskipsoperasjoner. Det er altså B-versjonen som nå skal til Japan, som fikk sitt første fly i desember 2016.

Amerikansk operativt fokus på stillehavsregionen er også, indirekte, et signal til Europa.
– Den er en viss strategisk symbolikk i at det er Asia og Japan som mottar første transatlantiske deployering av F-35, og ikke Europa, Midt-Østen eller Australia. Det sier noe om hvor viktig den amerikanske regjeringen for tiden mener alliansen med Japan er, sier Corey Wallace, spesialist på japanske sikkerhetsspørsmål ved Freie Universität i Berlin.

F-35 er Norges største fastlandsinvestering noen sinne.