Del

Torsdag var det nøyaktig 45 år siden jugoslaviske Vesna Vulovic mirakuløst overlevde et fall på hele 33.000 fot. Dette tilsvarer nesten 10.060 meters høyde.

Vulovic var passasjer om bord i JAT flight 367 fra Stockholm Arlanda til Beograd i daværende Jugoslavia, med mellomlanding i både København og Zagreb. Om bord i McDonnel Douglas DC 9-maskinen var det 23 passasjerer og 5 ansatte i Jugoslav Airlines.

Etter mellomlanding i København tok flyet av igjen med retning Zagreb Airport. I det flyet entret Jugoslavisk luftrom, eksploderte en hjemmelaget bombe. Denne var plassert framme i lasterommet av en kroatisk terrorist.

Hele nesepartiet på DC 9-maskinen løsnet fra resten av flyet. Alt styrtet mot bakken, og den eneste overlevende var Vesna Vulovic. Det blir sagt at en tralle presset henne bakover i flyet og nærmest holdt henne fast mot bakre vegg mens flyet falt. Dette skal visstnok også ha gjort at hun unngikk å bli sugd ut i det kabintrykket falt.

Hun ble likevel funnet i den midtre delen av flyet av redningsmannskapene. Vesna ble liggende i 27 dager i koma, og opplevde å miste følelsen i beina midlertidig. Fallet på 33.000 fot står fortsatt oppført som det høyeste fallet uten fallskjerm i Guinness rekordbok. 23. desember 2016 ble kvinnen funnet død av sine venner. Årsaken er foreløpig ukjent.

Kilder: AirLive, Wikipedia, Aviation Safety