Del

Onsdag kunne Luftfart.Media melde at SAS går nye veier, og etablerer baser i England og Spania. Selskapet satser, i likhet med Norwegian, på irsk driftstillatelse (AOC). Dette har ikke gått upåaktet hen i bransjen. En av dem som har kastet seg med på bølgen, er OSM-gründer Espen Høiby. OSM eies i dag av blant annet Høiby, og Norwegian.

Interessant for OSM

Det hindrer ikke Høiby å tilby sine tjenester til konkurrenten SAS. OSM er verdens største bemanningsselskap for luftfarten, med over 2500 ansatte piloter, og kabinpersonell. På spørsmål fra Dagens Næringsliv (DN+) om Høiby vil vurdere å ta inn SAS som kunde, svarer han følgende:
– Det er klart at alle nye planer av denne art er interessant for oss. Om vi blir kontaktet, ville jeg ha sett det som interessant å vurdere, sier Høiby.
Han vil ikke kommentere overfor DN om det har vært kontakt mellom OSM og SAS allerede.

Sterk motstander

SAS har varslet at det kan åpne for å hente inn personell fra eksterne bemanningsbyråer, men at planen er å etablere egne datterselskaper med ansatte. En som ønsker å gi Espen Høiby motstand dersom de skulle tilnærme seg SAS, er Jack Netskar i Norsk Flygerforbund. Han sier til DN at han er sterk motstander av en eventuell «retur» til SAS for Espen Høiby, som er tidligere pilot for selskapet.
– Det er vi selvsagt sterk motstander av. Vår grunnholdning er at alle piloter skal ha fast ansettelse i det selskapet de jobber for, sier Netskar til DN.

OSM + SAS

Så sent som 11. januar skrev vi om endringer i norsk luftfart, der vi ser stadig mer bruk av bemanningsbyråer. Det har lenge vært spekulert i om SAS vil ta i bruk OMS, eller lignende selskaper for å hente inn personell. Dette svarte kommunikasjonssjef Knut-Morten Johansen den gang:

Bruker dere OSM-piloter i dag?

– Nei

– Når regner dere med at første OSM-pilot vil fly for SAS?

– Dette har vi ikke noe prinsipielt forhold til, så spørsmålet får stå ubesvart, siden jeg ikke vil spå om fremtiden.

 – Driver SAS egen planlegging for eierskap i tilsvarende bemanningsselskap?

– Nei, dette er ikke noe vi ser på i dag.