Del

Da Schipol ble stengt i to dager oppunder jul, og broren nesten ikke rakk hjem til familiesammenkomsten, tok Svein Gunnar Mæland grep.
Nå bygger han verdens første automatiserte deice- og flyvasksystem, og har allerede fått millioner fra EU.

 Det er noe hverdagslig og lite prangende over Svein Gunnar Mælands historie. Likevel har den ført til noe helt sensasjonelt.

Det er nesten så man skulle tro det hele var forutbestemt; med oppvekst i en familie der mye dreide seg om bilvask kan Svein Gunnar ha revolusjonert deice og renhold for trafikkfly.

Svein Gunnar (her minstemann) og broren var gjerne med far (i bakgrunenn) når bilvaskehaller skulle monteres. Bildet viser dermed kimen til det som i dag er i ferd med å bli verdens første deice- og vaskemaskin for fly.
Foto: Privat

– Faren min drev med bilvaskemaskiner, og som gutt var jeg med rundt på utallige monteringsjobber, forteller han.

– Det var særlig den gangen da min far monterte en bilvaskemaskin på bensinstasjonen på Fornebu at det ble sådd et frø om tanken på fly. Mens han skrudde sto jeg ved gjerdet og så flyene ta av og lande, og akkurat det minnet sitter som spikret. Det er nok mye av grunnen til at det ble som det ble.

Sprengte poengskalaen

En sjelden gang hører man om en idé av typen hvorfor har ingen tenkt på dette før? De aller fleste vil nok være enige i at dette er en sånn idé. Ikke minst verdens største innovasjonsprogram Horizon 2020, hvis eneste oppgave er å plukke ut prosjekter etter en standard som er så streng at de aller fleste blir avvist.

– Vårt prosjekt ble ikke bare godkjent, men vi sprengte faktisk skalaen for poengsystemet innenfor akkurat dette forretningsområdet, sier Mæland.

Mæland i NRK-intervju, her ved skalamodellen.
Foto: Skjermdump NRK

Den usedvanlige anerkjennelsen fikk konkrete følger; MSG Production AS, som er navnet på foretaket, er invitert til Brussel i mars i år. Der skal Mæland og hans team motta den høyeste prosjektstøtten som noen gang er tildelt det norske SMB-markedet for denne typen innovasjon: 2,5 millioner Euro.

Broren var strandet – ble til prat om problemløsing

Så hva er det egentlig som har utløst denne suksessen? Intet mindre enn en kombinert deice- og vaskehall for store fly. For å få et kjapt mentalt bilde av maskinen kan man se for seg noe alle har et forhold til, nemlig en vanlig bilvaskemaskin. Skalér prinsippet opp, og tenk seks bevegelige armer i stedet for en stor bevegelig ramme, og vips; en alt-i-ett-løsning som kan gi enorme gevinster.

Maskinen gir helt upvertrufne muligheter for automatisert vask og deice. En operatør styrer og overvåker det hele. Foto: MSG Production

– Det var altså da min bror ble sittende fast på Schipol på grunn av dårlig vær og nedsnødde fly, at idéen for alvor slo rot i meg, forteller Mæland. Hendelsen satte julens sammenkomst i fare, og det førte til livlig prat i den tett sammensveisede familien.

– Jeg tenkte at det burde finnes en rask og effektiv metode som fjernet den typen vanskeligheter, og gikk til tegnebrettet kort tid etter.

Tegninger ble snart til noe håndfast. Mæland har blant annet bygget en skalamodell, som skulle vise seg å åpne mange dører. – Det gikk med 2 000 timer til å bygge modellen, som ble en realitet blant annet takket være min bror, som er automasjonstekniker.

– Vi ble invitert til en messe i München, og tenkte at det kunne være artig å se om noen fattet interesse for modellen. Dermed stuet vi den inn en gammel lastebil, kjøpt inn ens ærend for dette formålet, og kjørte ned på kontinentet. Det vi ikke var forberedt på var at skalamodellen vakte så mye oppmerksomhet at den nærmest ble hovedattraksjon, ler han.

Det Mæland og MSG Production AS ønsker å gjøre er å automatisere prosesser som i dag er manuelle og arbeidskrevende.

– Deice er i dag helt manuelt, selv om det finnes avansert utstyr. Det er stort sett det samme med vasking. Vi har tenkt utenfor boksen, og tilbyr nå et produkt der man kjører flyet inn i den ene enden og tar det ut fullstendig rent og deicet i den andre.

Foto: MSG Production

En full vask gjøres unna på 20 minutter i maskinen. Det er i seg selv revolusjonerende.

– En full deice av et komplett nedsnødd fly tar ikke mer enn maks seks minutter i samme hall, forteller Mæland.

Erstatter tungvinte manuelle operasjoner

Disse operasjonene er i dag er manuelle og kan strengt tatt ikke overvåkes eller dokumenteres detaljert. Med en maskin som dette åpnes plutselig for en rekke variabler som kan beregnes ned i minste detalj. Det kan ha høy økonomisk verdi.

– Med vår maskin kan man bryte det ned nesten så detaljert man ønsker, forteller Mæland.
– Både varighet, dysetrykk, temperatur, eksakt forbruk og medgått tid blir loggført. Prosessen er også dobbel i den forstand at den speiles, slik at det som foregår på den ene siden av flyet også foregår på den andre. Dermed får man presise verdier.

Konseptet har allerede mottatt et såkalt proof of concept fra den amerikanske G12-komiteen, som er øverste sertifiseringsmyndighet for deice av fly.

Kan også åpne for avansert inspeksjon

Med så klare variabler får man også særlig én fordelaktig funksjon: maskinen kan programmeres pr. flytype. Det gjør ikke bare at man har fiks ferdige vaskeprogrammer, men åpner i tillegg for en inspeksjonsmulighet:

– Det vi har jobbet med er utvikling av en reversert inspeksjon, der kameraer overser hele flyet i sammenheng med at programmet kjører. Ved hjelp av en programmert video som viser flyet i perfekt stand vil kameraene sammenligne og reagere på avvik fra dette. Vårt mål er ikke å fjerne den menneskelige faktoren helt, men det er verdt å nevne at en slik visuell inspeksjon i dag gjøres med lift og lommelykt, sier Mæland.

Vaske- og deicemaskinen vil i utgangspunktet kreve kun to operatører; én ved kontrollene og én ved mekanismen i gulvet som trekker flyet igjennom.

MSG Production har regnet på gevinsten en slik maskin kan gi, og resultatene er bemerkelsesverdige. Dersom en fullvask kjøres på et fly hver 14. dag kan det gi en drivstoffbesparelse på én million kroner årlig, fordi smussvekt og luftmotstand vaskes bort.

Skalamodellen vakte enorm oppmerksomhet på messen i Munchen. – Den tok 2 000 timer å bygge, forteller Mæland
Foto: MSG Production

– I dag er det vanlig med 60 dager mellom hver helvask, og 30 dager mellom hver halvvask. Dette er minimumskravet, og med vår maskin kan man gjøre det hele mye oftere og mye mer effektivt, sier Mæland.

Vi trenger et fly!

Selskapet har møtt stor interesse fra blant annet USA og Kina.Neste trinn for prosjektet er å finne en 737 som kan få dispensasjon til å lande på Geiteryggen, der prototypen av maskinen monteres.

– Det vi ønsker er å kunne ha et fly av denne størrelsen stående til produktutvikling og videre testing, så hvis det finnes selskaper der ute som kan tenke seg en prat om muligheter er vi mer enn tilgjengelige, smiler Mæland.

MSG Production har allerede fått en intensjonsavtale med Sandefjord lufthavn Torp, og håper flere snart vil følge etter:

– Vi er ikke i tvil om at dette er et produkt som kommer til å finne sin plass i markedet. Interessen fra utlandet er smigrende nok, men vi håper selvfølgelig at det norske og skandinaviske markedet kommer raskt på banen. Vi har et klima som gjør at selskaper og brukere vil dra maksimal nytte av dette, avslutter Svein Gunnar Mæland.

 

MSG Production AS har registrerte patentsøknader for konseptet, såkalt Patent pending, i både USA, Canada og Europa.