Del
Den tragiske historien om dagen da Magne Furuholmens far omkom i en flystyrt er også fortellingen om et utrolig sammentreff.

 

Det var selveste 1. mai, 1969. En hel nasjon gjorde seg klar til å gå i tog, lytte til offentlige talere og delta på ulike tilstelninger landet rundt.

Men ikke alle skal markere dagen i Norge. På Fornebu flyplass går et lite orkester om bord i en tomotors Beechcraft Travel Air. Flyet har kjennemerke LN-NPO, og har tidligere gått for selskapet Vestfold Frakt.

Passasjerene utgjør bandet Bent Sølves, som består av de tre Molde-musikerne Bjørn Solstad, Svein Jens Thorsø og Geir Schumann. I tillegg er Vigdis Mostad fra Orkanger med, og det samme er Kåre Furuholmen fra Oslo. De fem skal til Linköping i Sverige hvor de har en spillejobb. Stemningen er høy, ensemblet fungerer godt sammen og det er vår i luften. Flyet er trangt, men de stuer seg inn og gjør seg klare til avgang. Den eneste som ikke er med er saksofonisten Mikkel Flagstad. Han har en lei flyskrekk og har valgt å kjøre til Sverige.

Samtidig er familien Harkets bil på vei fra et kort ferieopphold på Sørlandet. I baksetet sitter ni år gamle Morten. Gjennom vinduet ser han Sandebukta gli forbi. Kanskje har han sett pyntede mennesker i småbyene langs ruta, det ligger en slags feriefølelse over landet, det er fridag, markeringsdag, flagg som slår i vårvinden. Morten ser skyene haste forbi på himmelen i det hvite lyset.

Klokken 13:31 tar LN-NPO av fra Fornebu. Nesen peker sørover, som den skal. Det er ikke lange turen.

Det var et fly av denne typen som havarerte på Holmen i Dramen 1. mai 1969.
Foto: Wiki commons

Drøye tre kvarter senere forstår piloten at det ikke blir noen tur til Sverige. Flyet har møtt byger og dårlig sikt, og klokken 14:18 gir han passasjerene den dårlige nyheten: vi må snu.

Hva som utspilte seg i det lille flyet vet bare de som var om bord, men kanskje var de skuffet, kanskje hadde det de hadde sett av været gjort at de forsto. Ny kurs ble tatt ut. Mot Fornebu, via Drammen.

Klokken 14:58 er familien Harkets bil like ved landtangen Holmen, i utkanten av Drammen. Det den ni år gamle Morten får se på himmelen skal følge ham resten av livet; et tomotors fly har gått i spinn og tumler som et løvblad. Like etter treffer det bakken med så stor kraft at det spretter 30 meter bortover det ubebygde området. Så blir det liggende stille. Røyk stiger opp fra de ødelagte motorene, men ingenting beveger seg ved vraket.

Først mange år senere skal Morten Harket treffe Magne Furuholmen. Han får da vite at han som niåring var vitne til at Magnes far omkom i flyulykken.

Sammen skal de to danne verdenssuksessen a-Ha, bandet som blir en nasjonalskatt i Norge og flere andre land.
Foto: Wiki commons

Havarikommisjonen konkluderte i ettertid med at årsaken skyldtes en rekke omstendigheter. Blant annet skal en av motorene ha stanset da flyet var i ferd med å etablere seg på innflygingen til Fornebu.

 

Kilder: Rockheim, Romsdals budstikke, Wikipedia, NRK