Del

General Electric GAU-8/A Avenger heter den 19 fot lange kanonen, som er montert på et av de mest dødelige, og farligste jagerflyene som noensinne er laget. Nemlig Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II.

Den 30 millimeter kanonen har siden Thunderbolts introduksjon i 1977, vært med på å ta ut over 1000 fiendtlige panservogner. A-10 er designet spesielt for å bistå bakkestyrker. Flyet kan komme inn i lav høyde, i en fart på 200-300 knop, kan flyet ta ut tanks, rydde unna en fiendtlig bilkolonne, eller eliminere fiendens jagerfly på bakken.

Fairchild Republic designet flyet spesielt for å kunne utføre slike operasjoner, samtidig som det skal ivareta pilotens sikkerhet. Rundt cockpit er det nemlig et pansret «badekar», som skal beskytte piloten mot skyts. A-10 har et mildt sagt spesielt utseende, og er langt fra et pent ytre som F-16, F-35, F-104, eller  F-5, for å nevne noen.

Motorene på A-10 er bakmontert, utenfor flykroppen. Dette for å distansere motorene fra drivstofftanken. Blir tanken penetrert, er det mindre sjanse for at motorene ryker, og pilotene har en sjanse til å få flyet trygt tilbake til hangarskipet, eller flybasene.

Canopyen er også høytliggende, på lik linje med motorene. Dette er også et sikkerhetsmoment, da piloten skal kunne holde oversikt over hva som befinner seg bak han. Samtidig skal piloten kunne se ned på bakken, uten de store hindringene.

I denne korte videoen kan du se A-10 og F-15 operere sammen under en demonstrasjon. Dersom du overlever slike angrep, er det lite trolig at du skjønner hva som traff deg. (Saken fortsetter under videoen)

Men tilbake til kanonen, som vi først startet med i denne reportasjen. Den består av syv løp, og er av Gatling-typen, hvis dere kjenner til den merkevaren. Gatling er en type kanon som kan avfyre skudd i svært høy hastighet.

Kanonen har svært høy treffsikkerhet, og kan avfyre hele 4200 skudd i minuttet, uten problemer. Ifølge offisiell informasjon fra fabrikanten, har de 30 millimeters kulene dobbel så lang rekkevidde, på halvparten av tiden, og tre ganger så stor masse, som våpen montert på flere tilsvarende angrepsfly.

Presisjonen på skudd avfyrt fra 4000 fot, er på 80 prosent innenfor en radius på 12 meter. På 300 meter kan kulene penetrere panser på 76 millimeter, og på 1220 meter avstand, kommer de seg gjennom 55 millimeter.

Det skal også nevnes at kanonens tyngde fører til at dersom den skal monteres ut av flyet, må halepartiet støttes opp av en jekk, slik at ikke flyet tipper bakover.

I denne videoen kan du høre Pierre Spray, en av medlemene i designteamet bak A-10, forteller om flyets design og evner. (Fortsetter under videoen)

Mange ønsker å sammenligne A-10 med den helt nye femtegenerasjons F-35, og mener sistnevnte ikke kan erstatte flyet fra 1977. Det får være opp til hver enkelt å avgjøre. Vi kan utvilsomt fastslå at A-10 er et av de mest effektive, og de mest dødelige kampflyene som noen sinne er laget.

Delta i diskusjonen på vår Facebook-side.


Fakta om Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II:

  • Satt i drift: Mars 1977
  • Vingespenn: 58 fot
  • Rekkevidde: 965 kilometer
  • Produsent: Fairchild
  • Motorer: General Electric TF34
  • Kostnad pr. enhet: 11,8 millioner dollar (1994)
  • Første gang i lufta: 10. mai 1972