Del
NASA og Lockheed Martin er nå i gang med vindtunnel-testingen av det foreløpige designet på et nytt supersonisk fly.

Prosjektet kalles Quiet Supersonic Technology (QueSST), og selve flyet har foreløpig fått det noe anonyme navnet X-plane. Testene skal gjøres ved NASAs Glenn Research Center i Cleveland.

Les også: Dette er luftfartens aller største utfordringer

Ideen om å kunne utvikle et fly der det uheldige overlydssmellet er fjernet, er ikke ny. The sonic boom gjør nemlig at flyet på grunn av internasjonale bestemmelser ikke kan fly over land, og med en slik begrensning er det ikke mulig å selge et passasjerfly til markedet. Derfor er store forskningsressurser nå satt inn på å oppnå den ønskede overlydshastigheten, men uten den klassiske lydsignaturen. Det er ingen enkel oppgave.

Blended wing-konsepter er også en del av NASAs NAH-forskning

Les også: Oslo – New York på 3,5 time?

Det NASA nå tester er en skalamodell som i størrelse er 9 prosent av virkelig størrelse. Flyet er utviklet av Lockheed Martin, og testingen foregår i en svært spesiell vindtunnel som er i stand til å simulere supersoniske hastigheter, i spennet mellom Mach 0,3 og Mach 1,6.
NASA mener at flyet kan bli førende på utviklingen av nye supersoniske fly i en ikke alt for fjern fremtid.

Les også: Derfor ble Concorde tatt ut av tjeneste

Men det er ikke bare aerodynamisk testing som foregår. Overlydssmellet er ikke kun bestemt av sjokkbølgene rundt skroget, men også til en viss grad av selve fremdriftsmetoden. Derfor er motorteknologien også under lupen. Lockheed Martin sier at flyet vil kunne levere et betydelig dempet smell som «minner mer om et hjerteslag» enn et brak.

QueSST-designet er bare ett av flere X-prosjekter som NASA jobber med i prosjektet New Aviation Horizons (NAH). Dette programmet skal utvikle nye fly med reduserte utslipp, forbruk og støy.

Kilde: Air&Cosmos International