Del
Da pilot Lars fikk motortrøbbel 9 000 fot over Trollheimen sist søndag, satte han sitt lille DynAero MCR 4S kyndig ned på Ånsgardsvatnet i Storlidalen ved Oppdal. Da kom Lønset Idrettslag til unnsetning.

Alle foto: Arvid Storli / Opdalingen

I dag gikk en svært kreativ bergingsaksjon av stabelen, behørig dekket av flere medier. Særlig to lokale karer sto sentralt i arbeidet med å få den delikate selvbyggermaskinen av det store, islagte vannet og inn på tørt land.

Pilot Lars gjorde en forbilledlig landing, men takket være snø og overvann var det ikke til å unngå at særlig propellen fikk hard medfart.

– Det trengtes en del arbeidsvillige hender for å få løst dette, og idrettslaget var ikke sene med å stille opp, forteller John Torve til Luftfart.Media. Idrettslaget han snakker om er Lønset Idrettslag, som han selv er leder for.

Den kreative gjengen ordnet en egen slede til støtte for nese og motor.

– Det har vært både snø og overvann på isen, så vi måtte tenke kreativt for å få flyet inn på land. Vi tok blant annet i bruk løypemaskinen vår, som vi ellers bruker til å kjøre opp skispor nettopp ved vannet her, sier John.

Men selv om løypemaskinen kunne lage en gate ut på isen, kunne ikke flyet uten videre trekkes avsted. En sledeordning måtte til, og da kom Johns bror, Odd Arne Torve, på banen.

Så snart flyet var på plass på sleden kunne det hele kobles til løypemaskinen – som til slutt trakk det hele inn til land.

– Han er en riktig «Petter Smart», så jeg er ikke overrasket over hva han lagde, forteller John.
Odd Arne tok rett og slett en bit av et autovern – du vet, den bølgede metallskinnen vi aller kjenner – og kappet den i to med vinkelsliperen.

– Dermed hadde vi to meier som vi brukte til å lage en sledekonstruksjon. Odd Arne ringte faktisk flyprodusenten for å få vite eksakt avstand mellom hjulene, og etter en del sveising kunne vi skyve flyet opp på autoverndelene og trekke det med løypemaskinen, forteller John.

Det er snart klart for å trekke flyet avgårde på Odd Arne Torves kreative sledeløsning.
Den kreative gjengen har nå fått flyet til veien på land, og er i ferd med å demontere vingene slik at flykroppen kan fraktes for seg. En svært takknemlig pilot håper å få flyet raskt til Eggemoen for reparasjoner, og deretter komme seg på vingene igjen.