Del
Leonardo har virkelig ikke ligget på latsiden når det gjelder det sivile tiltrotorprosjektet AW609. Nå kan det med EUs hjelp gå mot fullrealisering av den tredje prototypen, NextGen AW609.

Tiltrotorkonseptet som sådan har hatt en mildt sagt trang fødsel. Det er det militære prosjektet som har tatt den verste utviklingsstøyten, med mye politisk turbuens etter flere stygge Osprey-ulykker i USA. Dette ligger likevel noen år tilbake i tid, og erfaringene er for lengst arkivert og satt i arbeid gjennom videre utvikling av konseptet, nå altså i Europa.

En AW609- cockpit i prototype-konfigurasjon.
Foto: AgustaWestland / Youtube

 

Det er tredje AW609-prototype som nå flyr, og det italiensk-britiske selskapet har endelig våget å sette årstallet 2023 for innfasing til regulær trafikk. Maskinen markedsføres blant annet som et utsøkt SAR-fly med stor allsidighet, men utvikleren har ikke bundet produktet opp i en spesiell brukskategori.

Står på militære skuldre

Leonardos sivile AW609-prosjekt har lært mye av det militære Bell-Boeing V-22 Osprey-programmet, og er av åpenbare grunner også en del enklere; her er det ikke snakk om å sertifisere en maskin som skal fungere i et fiendtlig miljø med et minimum av vedlikehold, men en fredsæl persontransportør.

V-22 Osprey
Foto: Youtube

Leonardo får nå backing av EU´s Clean Sky 2-program, med tilgang på attraktive forsknings- og utviklingsverktøy, og selskapet håper dette vil sette fart på planene om en endelig realisering.

Det foreløpige målet er nå altså å få gjennomført første flyvning innen år 2023, skriver Aviation Week.