Del
Om bord i en sterkt modifisert 747 finnes noe fantastisk: et teleskop.

 

Og det er ikke noe hvilket som helst teleskop det er snakk om. Prosjekt SOFIA, eller Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, er et samarbeid mellom det tyske romforskningssenteret og NASA.

Den geniale ideen med å sette selve observatoriet i et fly kom da forskerne slet med å få klare nok bilder fra det uhyre lyssensitive teleskopet, som ser langt inn i universet. På bakken er det nemlig så mye lys- og atmosfærisk forstyrelse at det leverer dårligere bilder enn nødvendig.

I 35 000 fot, derimot, er man kvitt de fleste av disse problemene. En bonus er at teleskopet kan flys til det himmelstrøket der det er mest hensiktsmessig å se på det astronomene måtte ønske, ut fra jordens ekliptikk, helning etc.

Selve døren i skroget var faktisk et av de største problemene å løse i konstruksjonen. Telsekopet står også på noen ganske heftige gyroer, som skal eliminere selv de minste bevegelser og vibrasjoner i flyet. Her blir en halv milimeters avvik fort noen hundre mil når man har linsa rettet mot andre galakser!