Del
Her er en riktig godbit. Tyskernes Me 262 var et den tyske krigsmaktens mest fryktede våpen. Det vil si; den kunne blitt det. Adolf Hitler bestemte nemlig i sin galskap at flyet primært skulle brukes til bombing, mens hans luftkyndige offiserer ba på sine knær om å få sette det inn som rent jagerfly. De ble etter hvert bønnhørt, men ikke før det var for sent.

 

Flyet kom i to varianter; Scwalbe, som var et rent jagerfly, og Sturmvogel, en jagerbomber.

Flyet hadde med sin høye ytelse et betydelig fortrinn mot fiendens propellfly, men det hadde også sine svakheter. Ved avgang og landing var det svært sårbart, og både P-51 Mustang og britiske Hawker Tempest utgjorde sterke motstandere i luften.

Britiske Gloster Meteor ble utviklet noenlunde samtidig, men dette flyet kom aldri utenfor Storbritannia, og de to jetflyene møttes aldri.

Britenes Gloster Meteor.
Foto: Aviation history online museum

En vandrehistorie som aldri har blitt formelt bekreftet sier at man under utviklingen av Me 262-motorene slet mye med ubalanse i turbinbladene, noe som førte til eksplosjoner. I arbeidet med å utbedre feilen hyret man inn en lokal fiolinist, som brukte buen til å «spille» på enkeltbladene for å oppdage svingningsfeil i materialene.

Her ser du en svært sjelden restaurert variant fly oppvisning med noen av sine samtidige maskiner: