Del
Det er virkelig nesten ikke til å tro, men her flyr en klassisk Extra 330 acro med elektrisk motor.

 

Det stillegående vidunderet er resultatet av konsernet Siemens forskning og utvikling på elektrisk fremdrift, og flyvningen på videoen fant sted i fjor.

Siemens har tatt mål av seg til å lede utviklingen innen elektrisk teknologi for luftfarten, og samarbeider blant annet med Airbus.

Det er sånn vi er vant til å se Extra, med full spiker på bensinmotoren

 

Airbus har fått mye oppmerksomhet for sitt elektrisk drevne fly E-Fan, som blant annet besøkte Youngstorget i Oslo under Zero-konferansen i fjor. Siste nytt om dette er at selskapet har valgt å skrinlegge prosjektet i sin nåværende form. Det blir dermed ikke noe av planene om et elektrisk toseters skolefly, som produsenten tidligere har luftet tanken om. Det samme gjelder den utvidede fireseteren, som skulle bli en lett reisemaskin.

Det sjarmerende lille Airbus E-Fan har vakt mye oppmerksomhet. Nå kan utviklingen allerede ha parkert det lille elektriske flyet.

 

I stedet rettes blikket mot større prosjekter, og mye av grunnen er det du ser på videoen nederst i saken. E-Fan er nemlig utstyrt med to 30kW motorer (ja, du kan like gjerne lære deg å tenke i kilowatt, tilsvarende 1,360 hestekraft, først som sist).
Det Siemens har gjort nå, er å klemme inn 300kW i nesa på Extraen, altså tigangen i effekt på bare tre år.

Den 25. november 2016 satte flyet til og med rekord for elektriske motorer, med klatring til 3 000 meters høyde på kun 4 minutter og 22 sekunder.

– Dette betyr at vi bruker energien på å se direkte mot større fly, og vi har ambisjoner om å ha et på vingene innen tre år, sier Airbus.

Det er ikke lenge siden Avinor her hjemme offentliggjorde planer om å etablere testsone for drift av nettopp større elektriske fly i Finnmark.

 

Det blir utvilsomt en svært spennende tid for luftfarten fremover.

 

Kilder: Siemens, Airbus, Wikipedia, Airwaysmag