Del
Kee Bird, en B-29 Superfortress, var på et topphemmelig spionasjeoppdrag i februar 1947. Så måtte flyet nødlande på tundraen.

 

Hele besetningen ble evakuert, men flyet ble stående der det hadde stoppet, langt nord på Grønland. Snart var det helt innefrosset.

Kee Bird like før avgangen som skulle føre til havariet.
U.S. Air Force

 

Ikke før i 1994 ble det satt i gang et privat prosjekt for å berge flyet. En lang prosess startet, ikke minst for å få det amerikanske miitæret til formelt å frafalle alle krav i flyet, noe de gjorde.

Etter flere måneder hadde redningsteamet, som blant annet besto av profesjonelle fly-restauratører, fått fløyet inn alt som trengtes for å få flyet opp til en minimums operativ status. Både bulldosere og et avansert, improvisert verksted måtte til for å få løst de omfattende oppgavene. Snart var både dekk og propeller byttet.

 

Kee Bird fotografert like etter havariet i 1947.
Foto: U.S. Air Force

 

Det var ingen enkel oppgave å få flyet på rett kjøl igjen. Arbeidet ble flere ganger avbrutt av værforholdene, og årene og isen hadde gjort deler av flyet nærmest forsteinet.

Så, den 21. mai 1995 skulle det endelig skje. Kee Bird sto flyvedyktig på den frosne sjøen, og i det nydelige solskinnet skulle den endelig komme på vingene igjen.

I det flyet rullet de siste meterne for å komme i posisjon før avgang oppsto en drivstofflekkasje inne i skroget. Plutselig veltet svart røyk ut av cockpit, og alle om bord evakuerte øyeblikkelig.

 

 

Kee Bird sto ikke til å redde. Mens det fortvilte teamet sto og så på, uten å kunne løfte en finger, ble Kee Bird flammenes rov. Da ilden endelig døde ut var det så store skader at man oppga alle videre forsøk på redning.

Flyet står på samme sted den dag i dag, i iskanten mot en frossen sjø på Grønland. Kee Bird fant sitt siste hvilested i isødet.

I 2014 fotograferte en amerikansk P-3 Orion noe som stakk opp av snøkalotten over Grønland. Det viste seg å være de siste synlige delene av Kee Bird:

Foto: NASA

 

Her ser du videoen fra den skjebnesvangre dagen med avgangsforsøket:

 

 

 

Kilder: War History Online, Wikipedia, Flyingmag