Del
VG: En underlig sak utspiller seg nå i stats- og regjeringsbyråkratiet. Ved en gjennomgang i stortinget viser det seg at nedleggelse av hovedbase for helikoptre aldri har blitt formelt vedtatt.

 

Det hele er komplisert, og foreløpig hersker en slags forvirring langt inn i maktens korridorer. Ved en gjennomgang som er gjort i forbindelse med et nattåpent storting, i en slags dugnad for å få unna byråkrati som har hopet seg opp før påske, kom plutselig spørsmålet om helikopterbase Bardufoss på bordet, skriver VG.

Kom frem ved tilfeldig gjennomgang

Flere partier gikk nemlig i mars sammen om et forslag om å behandle spørsmålet i den hensikt å prøve å sikre at basen forblir på Bardufoss, men i svaret som nå dukket opp viser det seg at dette ikke har blitt behandlet. Begrunnelsen er at det allerede er tatt med i langtidsplanen for Forsvaret, LTP. Men et parlamentarisk vedtak er noe ganske annet, og det er dette som mangler.

For: i LTP fremgår at 339 skvadron ønskes flyttet fra Bardufoss til Rygge, men selve organisasjonen, 139 luftving som altså «eier» skvadronene, er ikke nevnt med et ord, skriver VG.

Ikke vedtatt – lagt ned i skjul?

Dermed foreligger det heller ikke noen formell, behandlet nedleggelse av hovedbasen for helikoptre. Det får blant andre Liv Signe Navarsete til å reagere. Hun mener dette viser at basen er lagt ned i skjul:

Les også: Brygger opp til krig om Bell-helikoptrene

– Dersom stortingsflertallet i fjor høst faktisk vedtok å legge ned hovedbasen for helikopter på Bardufoss, burde det vært eksplisitt uttalt. Det er ikke noen annen måte å tolke presidentskapets anbefaling på, enn at Stortinget i fjor høst vedtok å legge ned hovedbasen for helikoptre på Bardufoss, uten at det kommer frem i noe vedtak, sier hun til VG.

Vi følger saken.