Del
Formålet med NASAs AD-1-program var å utforske gevinster ved en vinge som kunne endre vinkel i horisontplanet.

 

AD-1 var både navnet på det eksperimentelle flyet og selve testprogrammet, som gikk mellom 1979 og 1982. Formålet var å teste ut teorier som forutsa at dersom man kunne dreie vingen om en loddakse opptil 60 grader under flyvning, ville man oppnå aerodynamiske gevinster i hastigheter opp til Mach 1,4.
Tanken var at prinsippet kunne tas i bruk på større fly for å redusere motstand og dermed forbruk.

En kuriositet i denne sammenhengen er at tyske Blohm & Voss allerede i 1942 hadde dette sakseprinsippet på tegnebrettet:

Selve flyet ble dermed bygget, og det gjorde totalt 79 flyvninger i testperioden. Testflyvningene viste at konseptet fungerte, men det viste seg at det ved vinkling over 45 grader oppsto en rekke utfordringer knyttet til pitch-roll-dynamikken.

Selv om AD-1 ga utviklerne mye verdifull informasjon, ble prosjektet nedlagt i 1982.

Her kan du se det fly. Pilot er legendariske Fitz Fulton: