Del
I 2013 fant initiativtagerne til verdens første moderne DC-3-simulator endelig en cockpit som kunne brukes.
Den satt i et Dakota-vrak som hadde krasjet etter en filminnspilling.

 

I dag er den unike simulatoren så godt som ferdig. Flere piloter har allerede testet den, deriblant de norske Dakota- (og andre warbirds)-pilotene Morten Andreassen og Gunnar Arnekleiv. Saken om deres tur til fasiliteten utenfor Amsterdam kan leses i egen sak i siste nummer av medlemsbladet til Dakota Norway.

Her er seksjonen tatt av det gamle vraket, og klar til tilpasning for sitt nye liv som simulator.
Foto: MPS

 

Veien frem til en fungerende simulator har ikke vært uten utfordringer, og det er et imponerende stykke arbeid som er lagt ned. Etter mye leting, og tett samarbeid med foreningen Dakota Hunter, fant MPS-teamet omsider et Dakota-vrak de kunne ta neseseksjonen av. Det er denne som nå huser simulatoren.

Slik så Dakota-cockpiten ut før arbeidet med å restaurere den til fordums glans begynte.
Foto: MPS

 

I 2015 kom det mekaniske designet på plass i lokalene til nederlandske Multi Pilot Solutions (MPS). Et unikt nettverk av kabler, pneumatikk og overføringer ble kyndig montert for å få det hele nærmest mulig en virkelig flyopplevelse der alle deler skal føles riktig i bruk. Faktisk ble absolutt alt rekonstruert, fra minste vakuum-indikator til motorinstrumenter.

– Det var ingen enkel oppgave, for det viste seg at det ikke var lett å få tak i relevante data for de mekaniske detaljene, sier MPS.

… og så strøkent ble det til slutt.
Foto: MPS

 

MPS leverer fra før av tradisjonelle simulatortjenester for flytyper som Airbus og Boeing, så denne nykommeren skiller seg på alle måter ut. Hensikten med simulatoren er å kunne tilby trygg trening til alle Dakota-piloter der ute som ellers er henvist til ren flygetrening, og MPS håper tilbudet vil bli brukt til å trene på prosedyrer som ellers ikke kan gjøres risikofritt i virkeligheten.

Den norske Dak-en på Torp kan nå flys av piloter som har trent i den nederlandske simulatoren.
Foto: Luftfart.Media / Aune

 

Dakota Norway-pilotene, som altså nylig har besøkt fasiliteten og testet simulatoren, sier til MPS at opplevelsen overgikk forventningene med god margin.