Del
Årvåkne spottere har filmet en sterkt modifisert versjon av Bombardiers Global 6000-modell. Er det første hint om en helt ny plattform for ELINT og SIGINT?

 

Etterretningsfly som våre egne DA-20 Falcon (som P-8 Poseidon overtar for) er stadig viktigere i den globale maktbalansen, og ulike versjoner for signalspaning og elektronisk krigføring / informasjonsinnhenting brukes av så godt som alle nasjoner.

Spotterobservasjonen ved Cambridge Airport nær London den 27. april kan tyde på at spennende ting er i ferd med å skje. Flyet ble tauet fra vedlikeholds- og reparasjonshallen til Marshall Aerospace and Defense, og det antas at dette er ett av to Global 6000 – i utgangspunktet en 100 prosent sivil business-jet – som konfigureres for nye roller, skriver Aviationweek.

 

Storbritannia bruker allerede fem Sentinel-fly som er basert på Bombardiers Global Express-serie.

 

Flyet skal være del av en stadig voksende flåte med Global Express-maskiner som er konvertert til nye roller. Best kjent er kanskje britenes fem Sentinel-fly utstyrt med Raytheons stand-off-radar, men det nylig fotograferte flyet skal være det mest radikalt modifiserte så langt.

Det er foreløpig ikke gitt noen uttalelse fra offisiell kant om hva disse nye flyene skal gjøre, og for hvem.

 

Her kan du se flyet, med en lang rekke synlige og mindre synlige modifikasjoner: