Del
Foto: Lockheed Martin
F-35 er for mange selve symbolet på erke-amerikansk industri, men i Piemonte-distriktet i Italia ligger et enormt anlegg. Her trilles F-35 ut på løpende bånd, og her vil kanskje også de norske flyene komme fra.

 

Italia er en relativt stor F-35-kunde og -programdeltager, med bestilling på 90 fly. I dag bruker landet blant annet Tornado.
Fra Europas eneste FACO (Final Assembly and Check Out)-anlegget utenfor Milano leveres dermed fly til både Italia og andre kunder – ikke utenkelig også Norge, når den tid kommer.

 

Ved FACO-anlegget i Cameri utenfor Milano monteres F-35. Også de norske flyene vil komme herfra.
Foto: Lockheed Martin

 

På monteringslinjen har det så langt bare blitt satt sammen F-35A, altså den konvensjonelle typen som Norge skal ha. Men nå har en merkedag funnet sted, skriver Teknisk Ukeblad. Den første F-35B som noensinne er produsert utenfor USA er nå rullet ut i Piemonte.

Fabrikken skal i tillegg til de italienske flyene også sluttmontere 29 F-35A for Nederland. Fabrikken produserer også F-35A-vingesett som sendes til fabrikken i Fort Worth, Texas, skriver Teknisk Ukeblad.

Hele saken kan du lese her (ekstern)

Se de spektakulære bildene av hvordan F-35B ser ut i VTOL-operasjon når det filmes med termisk kamera: