Del
Saken om den sovende PIA-kapteinen som forlot cockpit for å legge seg nedpå i business class, mens styrmannen angivelig ble igjen alene i cockpit, har gått verden rundt.

 

Pakistan International Airlines-kapteinen er nå suspendert i påvente av den selskapsinterne undersøkelsens utfall.

På den lange turen fra Islamabad til London, fikk passasjerene på business class plutselig se kapteinen komme tuslende. Han la seg rett og slett ned i et sete, trakk pleddet over seg og sovnet. Dermed tok det ikke lang tid før bildene gikk viralt, og spørsmålene begynte å hagle.

Ryktene vil ha det til at en «uerfaren» styrmann ble igjen alene i cockpit, men det er få saksopplysninger om dette foreløpig.

Flere lesere har spurt oss om dette er vanlig, eller i det hele tatt lovlig. Vi tar selvfølgelig saken!

Redaksjonen alene har ikke kompetanse til å svare på dette, men vi kontakter naturlig vis fagfolk.

I dette tilfellet har vi spurt pilot og forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

Hva er det vi ser her, Yngve Carlsen, et regelbrudd eller en sak som er blåst helt ut av tabloide proporsjoner?

– Denne saken kan være enten alvorlig eller storm i et vannglass. Som alltid i forbindelse med en hendelse er det vesentlig å finne ut hva som faktisk har skjedd. Dersom denne flygningen kun var bemannet med to piloter, er nok det inntrufne et grovt brudd på regelverket, sier han.
Yngve Carlsen, pilot og forbundsleder i Norsk Flygerforbund, holder flere muligheter åpne i saken om den sovende PIA-kapteinen.
Foto: Trond Isaksen / LO

 

Dermed peker Carlsen på det springende punktet, som er reell  bemanning på flyvningen:
– Nå er jeg ganske sikker på at en flygning fra Islamabad til London er bemannet med tre piloter, eller såkalt augmented crew. Dagens fly i interkontinental trafikk er istand til å fly over 18 timer. For å få dette til trengs det selvsagt flere flygere. På en 18 times flygning vil man ha dobbelt crew, dvs fire piloter. På en flygning fra Islamabad til London (ca 11 timer) er det vanlig med tre piloter, oppsummerer Carlsen.
Han nevner også flyenes hvilemoduler, som er i bruk i de tilfellene det foregår rotasjon eller skift i cockpit.

– Det er dog også slik at noen fly ikke er utstyrt med en slik hvilemodul. Om det er tilfelle må hvile for pilotene foregå i passasjerkabinen. Mange flyselskaper har i denne sammenheng reservert to seter på business class som pilotene kan benytte under sin hvileperiode.

Konklusjonen er, som Carlsen sier i starten, at det er alt for enkelt å slå fast at hendelsen er et regelbrudd:
– For den aktuelle hendelsen er det derfor viktig å finne ut hva som faktisk var årsaken til at kapteinen tilbrakte to og en halv time på et business-sete der han tydeligvis også sov. Dette kan nemlig meget vel være ok i henhold til selskapets operasjonsmanual dersom fordi flygningen var bemannet med et augmented crew – som altså betyr at flight deck, til tross for en sovende kaptein på business class, var bemannet med en avløserkaptein som sammen med styrmann førte flyet på sikker måte mot London, avslutter han.