Del
Foto: HQ Aviation / Twitter
Quentin Smith har lenge vært kjent som en svært kompetent fargeklatt i flymiljøet. I dag holdt engelskmannen pressekonferanse etter havariet ved Bergen. Smiths reaksjon reddet mer enn ett menneskeliv.

 

De to personene om bord i G-HKCN, deriblant en annen pilot, har all grunn til å være takknemlige for at det var nettopp Quentin Smith som fløy. Kompetansen hans er nemlig alt annet enn gjennomsnittlig. Smith var blant annet den første til å fly både til syd- og Nordpolen med helikopter, og han er dobbel verdensmester i acro-flyging.

I havarikommisjonens undersøkelse fremgår det at Smith reagerte raskt da det løse trekket kom flygende fra Bacarellas dekk, men at det ikke var mulig å unngå at det havnet i rotoren.

Det var en beskjeden og rørt Smith som møtte pressen i ettermiddag, direktesendt av blant annet NRK.

 

Det var en tydelig rørt Quentin Smith som holdt pressekonferanse om helikopterulykken i dag.
Foto: Skjermdump, NRK

 

Smith oppsummerte raskt turen fra London, og skrøt særlig av den spektakulære norske naturen de så på sin vei mot Bergen.

Etter å ha gjort unna tollklareringen ved Flesland fløy de ut til fartøyet.

– Vår første prioritet (da ulykken skjedde) var å ikke kollidere med båten. Den neste var å berge liv ved å utløse flyterne, sa Smith.

Han nevnte det ikke under pressekonferansen, men det var han selv som svømte ned til helikopteret og utløste de fastmonterte flyteinnretningene.

– Det var under en meter sikt i sjøen, sa han.
Smith sier at når uhellet først var ute var det beste stedet i verden å ha det på. Tydelig beveget roser han den raske reaksjonen fra redningsselskapet, som bare var knappe 800 m unna.
– Det reddet liv, sa Smith.

Smith roser varmt nødetatene:

– Da vi ble bragt i land var alle nødetater på plass allerede, og ambulansene sto klare og ventet.
Mye skryt får også  det han kaller «verdens beste akuttmottak» ved Haukeland sykehus, og staben der.

– Også politiet og undersøkelseskommisjonen gjorde en fantastisk jobb. Vi er utrolig imponert over alle instanser. Dette var en ulykke som viser hvor raskt en normal situasjon kan bli kritisk, og all den riktige responsen bidro til at det gikk bedre enn det kunne ha gått, sa han.

Han takket alle ved å si: «Thank you, beautiful people».

Til slutt fortalte han at alles tanker og bønner nå var hos vennen David, som fortsatt ligger kritisk skadd, men stabil, ved Haukeland.