Del
Leidulf Heskje er flyentusiast i ordets rette forstand, men der andre har en forkjærlighet for de klassiske fartsvidundrene ønsker Leidulf å løfte de mer beskjedne flyene frem i lyset.

 

Han har ikke noe imot å bli kalt en samler, 64-åringen fra Bryne.
– Det er en genuin glede over historiske maskiner som gjør at jeg blant annet har flere engelske biler av ulikt fabrikat. Og nå etter hvert også fly, forteller han.

Leidulf har fløyet siden han som 29-åring tok privatflygersertifikat, og opp igjennom årene har han fått prøvd seg på en lang rekke maskiner. I dag har han utsjekk på ikke mindre enn 16 ulike typer, og er sertifisert for både sjø og land.

 

To klassikere i tett formasjon, Fieseler Storch og Boeing Stearman.
Foto: Harald Hagen

 

– Jeg har hatt ungene med på flyaktiviteter siden de var små, og det har nok smittet. En av dem flyr i dag helikopter offshore, mens den andre er entusiastisk privatflyger, og den tredje er mer enn gjennomsnittet interessert, sier han.

 

Hentet Storch fra England

– Fra før av er jeg blant annet én av to eiere av en Boeing Stearman, så det er nok sjarmfaktoren ved disse gamle, saktegående flyene som gjorde at jeg begynte å se på Storch, forteller han.

Storch-en er intet mindre enn et av de originale tyske flyene, bygget i 1942. Heskjes individ er blant annet utstyrt med den originale Argus-motoren, og takket være en utvidet tank har han hele 345 liter drivstoff til rådighet.

 

Argus AS-10 regnes for å være den originale Storch-motoren, selv om flere er bygget med stjernemotor.
Her fra et restaureringsprosjekt i Tyskland.
Foto: Fieseler Storch Kassel

 

– Det gir mulighet å fly i ca. seks timer, noe som kom godt med da vi i juli i fjor fløy flyet fra Old Warden i England til Bonn i Tyskland. Gjennomsnitt bakkehastighet var 110 km/t. Etter ca. en uke med bl.a noe teknisk arbeid, gikk turen videre via Hamburg, til Esbjerg i Danmark og hjem til Sola, oppsummerer Leidulf.

En del motvind på dette strekket gjorde at gjennomsnittsfart var knapt 80 km/t i ground speed, så her nytter det ikke å ha det travelt.

Flere av disse flyene ble bygget med stjernemotor blant annet i Frankrike etter krigen, og det er disse det er flest av på verdensbasis. Leidulfs fly er dermed noe av et ikon blant kjennere.

 

Både Storch og Stearman (bildet) kan du se på Sola Airshow i år.
Foto: Harald Hagen

 

– Forrige eier restaurerte flyet fra bunnen av, og brukte totalt 12 000 timer på jobben. Det er klart at det gir en følelse av respekt når man flyr den, sier Leidulf.

  1. og 11. juni kan du se både «Storken» og Boeing Stearman på Sola Airshow, både i lufta og på bakken. Møt frem og opplev et realt historisk sus!