Del
Foto: Skjermdump / Stig Rune Sæther
Det er avisa Nordlys (pluss-mur) som bringer saken om at en av FlyVikings maskiner tidligerer i vår skal ha tatt av med snø på vingene.
– Kan være svært farlig, sier Luftfartstilsynet.

 

FlyViking sier gjennom sin flygesjef Jan Kristiensen at hendelsen er behandlet som et avvik.

– Vi har tatt en intern runde på det og svart Luftfartstilsynet, sier han til Nordlys.

Selskapet sier at de i likhet med de fleste andre operatører har en «clean aircraft»-policy, som betyr at flyet skal være helt rent før avgang. Mye tyder nå på at dette har sviktet på en av selskapets aller første turer. Ved avgang Hammerfest den aktuelle dagen kunne man se snøføyka stå etter flyet ved avgang.

Ødelegger løft og flyegenskaper

Den generelle grunnen til at flyene, og særlig vingene må være rene for snø og is er at alt belegg på vingeprofilene kan ødelegge de aerodynamiske egenskapene som gjør flyet trygt å opererere. Snø kan blåse av, men fordi det dannes undertrykk over vingen når løftet begynner å produseres som resultat av hastigheten, vil eventuell forurensning kunne suges fast og bli liggende. Dette er bakgrunnen for regelverket som gjelder.

Les også: Her tar FlyViking av fra Hammerfest for første gang

Kristensen i FlyViking sier videre til Nordlys at det ble gjort en vurdering av kapteinen der og da, som forklaring på hvordan hendelsen kunne skje, og at de nå avventer resultatet av undersøkelser.